Grekiska nazister ringade in "måltavlor" på karta | Expo.se

Grekiska nazister ringade in "måltavlor" på karta

Publicerad 2013-12-16 11:10

Polisen har beslagtagit en karta där Gyllene gryning pekat ut ”måltavlor” i Aten. På kartan är en fotbollsklubb, partilokalen till ett vänsterparti och platser där många immigranter vanligen samlas markerade.

Polisen har beslagtagit flera dokument i den pågående brottsutredningen mot det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Bland annat har flera toppföreträdares datorer och mobiltelefoner beslagtagits. En karta som framställts av Gyllene gryning och som används i utredningen mot partiet har läckt till grekiska medier.

På kartan som är över ett distrikt i Aten och platser har märkts som ”måltavlor”. Bland annat är vänsterpartiet Syrizas lokaler inringade. Även fotbollsklubben AEK är utmärkt. Klubben har en stor andel antifascistiska fans. Flera kaffer och parker där immigranter träffas är också inringade.

Även en video läckt till medierna som visar medlemmar i Gyllene gryning som håller propagandaseminarier där de bland annat lär barn att rita hakkors. På ett foto syns ett barn som gör hitlerhälsning. På andra syns medlemmar i Gyllene gryning klädda i Ku Klux klans dräkter under paramilitär träning, rapporterar International Business Times.

Gyllene gryning utreds för att vara en kriminell organisation. I väntan på rättegång sitter bland andra partiets ledare häktad.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons