Massivt åtal mot nazistsajt | Expo.se

Annons

Massivt åtal mot nazistsajt

Publicerad 2013-12-06 15:09

Fredrik Vejdeland som är ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens nätsajt åtalas i Örebro tingsrätt på 31 punkter. De flesta rör hets mot folkgrupp. Tre punkter gäller uppvigling.

Efter att Juridikfronten anmält Svenska motståndsrörelsens sajt till Justitiekanslern har denne lämnat in en stämningsansökan mot den ansvarige utgivaren Fredrik Vejdeland. Åtalet gäller kommentarer till artiklar som publicerats på sajten. Flera kommentarer innehåller uttryck som ”leve nationalsocialismen” och hets mot judar, homosexuella och romer. De anses utgöra hets mot folkgrupp.

Efter att regeringen gett sitt medgivande har även justitiekanslern gått vidare med tryckfrihetsbrottet uppvigling. Det gäller tre publicerade kommentarer som bland annat uppmanar till våld och hot och till att aktivister i Svenska motståndsrörelsen ska beväpna sig.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons