Högerextremist tar på sig hot mot redaktion

Publicerad 2014-01-24 10:26

Kamil Ryba Swedish Defence Leagues ledare på en counterjihad-manifestation i Stockholm 2012. Nu har han tagit på sig hot mot Göteborgs-Tidningens redaktion. (Foto: Expo)

I går utrymdes Göteborgs-Tidningens redaktion efter att ett misstänkt paket hittats. Ledaren för det den antimuslimska organisationen Swedish Defence League har tagit på sig händelsen. I paketet låg en Koran och en kniv.

Efter att huset där TV4 och GTs redaktioner sitter hade utrymts sköt polisens bombtekniker sönder paketet. Det innehöll dock ingen bomb. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen.

– Paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, säger Björ Blixter, polisen presstalesman i Västra Götaland till Expressen.

Kamil Ryba, ledare för den lilla grupperingen Swedish Defence Leauge, SDL, har, enligt GT, tagit på sig händelsen. Ryba har tidigare hotat GT. I slutet av förra året kastade han ägg på redaktionens fönster och sa, enligt vittnesmål på redaktionen, att han nästa gång skulle komma tillbaka med en kniv. På twitter beskriver han torsdagens hot för en ”politisk aktion.”

– Kniven hör ihop med Koranen helt enkelt, med hela islam. Det är ju en våldsam ideologi. Det är inte en religion, uppger Ryba, rapporterar Expressen.

Händelsen utreds av polisen som olaga hot.

Swedish Defence League grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.