Hotade tidning – begärs häktad | Expo.se

Hotade tidning – begärs häktad

Publicerad 2014-01-27 13:35

Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, begärs häktad misstänkt för att vid upprepade tillfällen ha hotat GT.

Förra veckan fick redaktionerna till TV4 och GT, utrymmas efter att ett misstänkt paket hittats. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson. Polisens bombgrupp sköt sönder paketet som visade sig innehålla en kniv och Koranen. Ledaren för Swedish Defence Leauge, Kamil Ryba, har tagit på sig händelsen.

I helgen anhölls Kamil Ryba. På måndagseftermiddagen inleds häktningsförhandlingarna mot honom. Han misstänks för brott mot medborgerlig frihet, skriver polisen i ett pressmeddelande. Ryba är dessutom misstänkt för olaga hot, efter en annan händelse den 13 december, också den riktad mot GT. Ryba kastade ägg på redaktionens fönster och ska, enligt vittnen, sagt att han nästa gång skulle återvända med kniv.

Till GT säger åklagare Ulrika Åberg att brottet mot medborgerlig frihet är en ovanlig brottsrubricering.

– Om man tittar på det brottet så står det som så att om man till exempel utöver olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därigenom sätta yttrandefriheten i fara, så kan man dömas för det här. Och med tanke på att det är riktat mot en tidning, mot chefredaktören, det är upprepat, så tänker jag att det skulle kunna vara det här brottet och jag vill ha det prövat.

Swedish Defence League, SDL, grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons