Medborgargarden trakasserar immigranter

Publicerad 2014-01-09 11:12

Ett nybildat högerextremt parti i Bulgarien har byggt upp medborgargarden som trakasserar immigranter och romer. Samtidigt rapporteras det om en våg av hatbrott i landet.

I november bildades Bulgariens Nationalistparti. Partiet är en sammanslutning av de högerextrema grupperna Nationellt motstånd, Nationella radikala partiet och nazistiska Blood and Hounor. Partiet agerar på ett liknande sätt som det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och har bildat medborgargarden som trakasserar romer och immigranters. Partiet säger sig vilja ”rensa Bulgarien från utländska och främmande invandrarslödder som översvämmar bulgariska städer.”

Efter att Nationalistpartiet grundades har hatbrotten eskalerat. En 17 årig syrisk flykting mördades nära ett flyktingläger. Det rapporteras om en våg av attacker kring huvudstaden. Bland annat har en irakisk man misshandlats i en galleria. Högerextremister har flera gånger gett sig på barnfamiljer, bland annat har en mamma från Kamerun och hennes barn attackerats.

Stämningen har blivit så hotfull att romska minoritetsgrupper formerat sig i egna medborgargarden för att skydda sig mot högerextremisterna, rapporterar International Business Times.

Samtidigt befinner sig flyktingar i en svår situation och över 2 000 människor lever i tältläger utan elektricitet med dålig tillgång till vatten. Läkare utan gränser har påtalat en situation där människor tvingas sova utomhus i minusgrader.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.