Muslimska församlingar kräver ökad säkerhet

Publicerad 2014-01-07 17:08

I torsdags möttes besökare till Stockholms moské, av nazistisk klotter vid ingången. På dörren hade det sprejats åtta hakkors. Det är inte första gången som en moské utsätts för hatbrott. Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Stockholm, kräver att regeringen agerar.

- Moskén brukar få hotbrev och utsättas för klotter ungefär två gånger i månaden. Hur mycket vi får beror på den rådande samhällsdebatten och hur muslimer porträtteras i media. Det är när muslimer svartmålas som moskén blir ett föremål för hatet, säger han.

Förra året släppte nätverket Svenska Muslimer I Samarbete en rapport där man bland annat krävde att regeringen bör ge medel för att säkerställa muslimska samfunds trygghet. Omar Mustafa var själv delaktig när rapporten skulle tas fram och menar nu att han börjar bli trött på politikers tomma ord och vill se konkreta åtgärder i form av säkerhet.

- Vi får inga resurser att lägga på säkerhet, och det här är något som påtalats till ansvariga ministrar och politiker flera gånger. Och vi har hittills inte fått någon annan respons än tomma ord. Den absoluta majoriteten av de muslimska församlingarna har blivit utsatta för hat, och ändå är det ingen församling som har fått medel för vare sig kameraövervakning eller vakter. Det är dags för regeringen att agera.

Bejzat Becirov är VD för moskén i Malmö och har varit med när moskén utsatts för både bränder och skottlossningar. Han menar att om inte politiker gör någonting snart, så kan det gå så långt att människor mister livet.

- Vi har upplevt uppemot 300 attentat hittills Det har varit allt från skottlossningar, till bränder. Och det är vi som måste stå för vår egen säkerhet. Trots den stora hotbilden får vi ingen hjälp alls. Varje gång moskén brinner, eller några skjuter sönder våra fönster så är människors liv i fara. Om inte regeringen kan se till att vi får den trygghet vi behöver, så kan många mista livet.

Enligt BRÅ:s rapport över år 2012 anmäldes 310 islamofobiska hatbrott. Vilket innebär en ökning med tio procent sedan 2011.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här