Okända namn toppar SD:s lista till Europavalet | Expo.se

Okända namn toppar SD:s lista till Europavalet

Publicerad 2014-01-27 16:58

Kristina Winberg, kommunpolitiker i Jönköping och Peter Lundgren i Gnosjös kommunfullmäktige blir Sverigedemokraternas toppkandidater i EU-valet. (Foto Expo)

Sverigedemokraterna lanserade på måndagen sina toppkandidater till EU-valet. Listan toppas av Kristina Winberg och Peter Lundgren. Båda är relativt okända namn. Partiet hade också få svar på hur det ska agera i parlamentet.

– Vi kommer praktiskt taget att sätta oss vid skolbänken. Vi kommer från kommunpolitiken, svarade Peter Lundgren på frågan om hur han konkret ska jobba inom Europaparlamentet.

Sverigedemokraternas förstanamn på valsedeln är Kristina Winberg, som sitter i Jönköpings kommunfullmäktige och har flera andra politiska uppdrag. På Sverigedemokraternas presskonferens i riksdagen på måndagen sade hon att en viktig fråga är Sveriges rätt till självbestämmande. Hon är bland annat kritisk till Sveriges medlemsavgift till EU.

Sverigedemokraternas andranamn, Peter Lundgren, är ersättare i Sverigedemokraternas partistyrelse och sitter i Gnosjös kommunfullmäktige. Han säger att han vill driva frågor kring jobben och menar att EU påverkar lönebildningen och arbetsrätten negativt.

Paritet har få konkreta svar på hur de tänker arbeta i EU-parlamentet. Förra året träffade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson franska Front Nationals partiledare Marine Le Pen. Hon har tillsammans med Geert Wilders i holländska Frihetspartiet varit pådrivande för att bilda en EU-grupp.

Sverigedemokraterna har varit förtegna i frågan om samarbeten med andra partier i EU. Jimmie Åkesson sade på dagens presskonferens att de ”sonderar terrängen” och öppnar för att partiet kan bli grupplöst i EU-parlamentet.

– Det finns fördelar med att ingå i en grupp. Men hittar vi ingen grupp som vi är helt tillfreds med och känner att vi är beredda att ta ansvar tillsammans med då kan vi bli grupplösa, sa Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna har också flera gånger uppgett att de behöver ta reda på mer om till exempel partier som Front National innan de kan bestämma sig om ett eventuellt samarbete. Det trots att de båda partier har en historia av samarbeten. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har varit stödmedlem i partiet.

Kristina Winberg säger till Expo Idag att hon inte har funderat över partier hon kan tänka sig att samarbeta med om hon kommer in i Europaparlamentet.

– Det är inget vi har förhandlat om eller diskuterat, säger Winberg.

Vad har ni diskuterat att ni vill göra i Europaparlamentet?

– Inte mer än att vi vill ta plats i Europaparlamentet och att vi är ett EU-kritiskt parti.

Jimmie Åkesson gav inte några klara besked. Han sa att Sverigedemokraterna skulle lansera ett EU-program vid ett senare tillfälle. Att just Kristina Winberg och Peter Lundgren blir toppkandidaterna motiverar han med att de inte är några ”proffspolitiker” och att det kommer att appellera Sverigedemokraternas väljare.

— Det kommer vara lätt för väljarna att själva känna igen sig i dem, skriver Åkesson i ett uttalande.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons