SD-politiker flyttar – kan ersättas av före detta nazist

Publicerad 2014-01-09 14:18

Michael Andersson, Sverigedemokraternas gruppledare i Mölndal lämnar sina uppdrag. Nu kan Reine Wikström som tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och nazistiska Nordiska rikspartiet bli hans ersättare.

I elva år har Michael Andersson varit ordförande för Sverigedemokraterna i Mölndal. Nu ska han flytta till Kungsbacka och kan på grund av det inte ha kvar sina uppdrag, rapporterar Mölndals-Posten. Den senaste tiden har Andersson varit kritisk till partiledningen och vad han kallar för ”karriärister” – sådana som enligt honom ”slickar uppåt” för att skaffa sig själva positioner. Han har även kritiserat beslutet att utesluta Sverigedemokraternas starke man i Västra Götaland, Patrik Ehn och Daniel Rondslätt.

Andersson menar att det råder dubbla måttstockar i partiet när det kommer till uteslutningar. Andersson nämner Reine Wikström, som är utesluten ur Sverigedemokraterna, men som kan komma att ersätta honom i kommunfullmäktige . Andersson menar att det är fel av partiet att belasta Wikström ”för saker han gjorde för 30 år sedan”.

Under 1980-talet var Wikström medlem i det numera nedlagda nazistiska Nordiska rikspartiet, NRP, och senare grundade han Sverigedemokraternas Göteborgsavdelning. År 2001 gick han med i Nationaldemokraterna, men fyra år senare var han tillbaka i Sverigedemokraterna, och blev Mölndals ordförande. Kort efter det uteslöts Wikström efter att han sagt att ”NRP inte var så jätterasistiskt”.

Nu ser det ut som att Wikström kan komma in i Mölndals kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas mandat. SD har flera ersättare i Mölndals kommunfullmäktige, men två har redan meddelat att de inte är intresserade att sitta i kommunfullmäktige, och en har flyttat från kommunen. Ytterligare en ersättare är på väg att lämna partiet, skriver Mölndals-Posten.

Linus Bylund, pressekreterare för Sverigedemokraterna, säger till Expo Idag att SD arbetar hårt för att de som inte partiet anser hör hemma i SD, inte heller ska få representera partiet.

- Situationen är olycklig. Det är problematiskt att ersätta avhoppare, vilket kan leda till att personer som absolut inte har något med Sverigedemokraterna att göra kommer in på våra mandat. Vilket är något vi arbetar väldigt hårt för att förhindra.

Sverigedemokraterna har förlorat kontrollen över drygt 20 procent av sina mandat. Det sitter minst 60 politiska vildar på partiets mandat. När Expo Idag kartlade Sverigedemokraternas mandat i november förra året hade de även 59 tomma stolar. Totalt fick Sverigedemokraterna 612 kommunala mandat 2010.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här