Ullenhag öppnar för samtal kring moskéers säkerhet

Publicerad 2014-01-08 17:14

Efter krav om ökad säkerhet kring svenska moskéer öppnar integrationsminister Erik ullenhag för samtal med representanter från muslimska församlingar. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

Efter att flera attacker riktats mot moskéer runt om i Sverige, har företrädare för muslimska församlingar begärt ökad säkerhet kring moskéerna. Integrationsministern Erik Ullenhag säger till Expo Idag att han vill träffa företrädare från församlingarna för att få en bild över hur hotbilden ser ut.

Företrädare för muslimska församlingar har uttryckt oro över attacker som riktats mot moskéer. Moskén i Fittja fick för inte så länge sedan fönstren krossade efter att några kastat in grisfötter, och moskén i Malmö har upplevt allt från bränder till skottlossningar. Expo Idag har pratat med integrationsministern Erik Ullenhag, om hotbilden mot moskéer.

Har regeringen några planer på hur de ska säkerställa muslimska församlingars trygghet?

- Tryggheten ska polisen och säkerhetspolisen i grunden kunna klara av. Vi gör ett antal insatser för att stärka arbetet mot hatbrott. Samtidigt ser vi att det finns en islamofobi i det svenska samhället. Det är bakgrunden till att vi har ökat insatserna, även i den budget som nu träder kraft i januari som ska gå till att bekämpa främlingsfientlighet. Hur de pengarna kommer att fördelas, kommer vi att återkomma till under våren.

Regeringen har bidragit med stöd till utsatta judiska församlingars säkerhet. Överväger regeringen att ge stöd för motsvarande åtgärder till muslimska församlingar?

- Jag lyssnar gärna på företrädare för muslimska församlingar. Jag var nere i Islamic Center i höstas, men då var det inte en av frågorna som togs upp. När det gäller pengarna som har gått särskilt till den judiska gruppen, så ska man komma ihåg att det har varit engångsinsatser som har handlat just om förstärkningar kring synagogan. Det speciella med det är att den judiska gruppen är en av våra fem nationella minoriteter, det har gjorts inom ramen för det som kallas minoritetspolitik, som jag har ansvaret för.

Svenska muslimer i samarbete släppte förra året en skuggrapport där ett krav var att regeringen ska ge medel för att säkerställa muslimska församlingars trygghet, men där de även gav exempel på fördomsfulla myndighetsövningar. Bland annat ett fall i Uppsala där en flicka tvingades gå till gynekologen för att undersökas om hon blivit könsstympad.

- Jag har tagit del av den rapporten, och vi har haft möten med olika representanter för de muslimska församlingarna. Vi uppmuntrar det civila samhället att komma in med parallella rapporter så att vi får en diskussion om vad vi kan göra mer i det här arbetet för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Men jag hade synpunkter på delar av rapporten. Jag tyckte att man blandade ihop korten när man menade att insatser mot hederskultur kunde ses som ett inslag av islamofobi, eftersom jag inte anser att hederskulturen är kopplad till en viss religion.

Ullenhag säger att han vill ha en diskussion för att se hur man kan hantera hotbilden mot moskéer.

- Ytterst ska tryggheten garanteras av rättssamhället, men jag är tyvärr rädd för att jag kommer att vara tvungen att föra ett samtal med flera muslimska församlingar och deras företrädare i Sverige, kring hur situationen för närvarande ser ut.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här