Åklagaren inleder ingen förundersökning mot SD | Expo.se

Åklagaren inleder ingen förundersökning mot SD

Publicerad 2014-02-04 17:10

Aftonbladets publicering om att Sverigedemokraterna kan ha ägnat sig åt bidragsfusk ledde till att chefsåklagaren beslutade att granska ärendet. Idag meddelades att någon förundersökning inte kommer att inledas.

Enligt Aftonbladets källa, sverigedemokraternas förre kanslichef Daniel Assai, betalade partibidragsnämnden ut ett miljonbidrag för ett kvinnoförbund som ännu inte fanns. Tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och den dåvarande ekonomichefen hävdar Daniel Assai att han ska ha förfalskat en ansökan till nämnden och ansökt om bidrag till ett icke-existerande förbund. Chefsåklagaren vid riksenheten för polismål Anders Jakobsson startade en granskning efter Aftonbladets publicering. På tisdagen meddelade han att det inte kommer att inledas en förundersökning, då han inte funnit något som tyder på att ett brott har begåtts.

- När man tittar på handlingarna som går till partibidragsnämnden så finns ingenting som tyder på att det begåtts något fel. SD har skickat in de handlingar som de anmodats att komma in med och spelat med öppna kort, säger Anders Jakobsson till SvD.

Uppgifterna om mötesprotokollen som förfalskats i efterhand menar chefsåklagaren inte är något relevant för partibidragsnämnden, eftersom dessa uppgifter varken hanteras eller skickas in till nämnden.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons