Jobbiks möte i en gammal synagoga väcker avsky | Expo.se

Annons

Jobbiks möte i en gammal synagoga väcker avsky

Publicerad 2014-02-06 12:06

På fredag planerar högerextrema ungerska Jobbik en manifestation i en före detta Synagoga i Esztergom, stadens judiska minoritet utrotades under Förintelsen. Planerna väcker avsky och judiska samfund kan komma att blockera manifestationen.

Jobbik är ökänt för sin antisemitism. Företrädare för partiet har från talarstolen på manifestationer och i det ungerska parlamentet hetsat mot minoriteter och i synnerhet mot judar och romer. Jobbiks gruppledare i parlamentet har krävt att judar ska registreras då han påstår att de utgör en nationell säkerhetsrisk, framför allt om de är politiker eller ministrar. Partiledaren Gabor Vona hade tidigare på en manifestation sagt samma sak.

På fredag ska Jobbik hålla en manifestation i staden Esztergom. De vill samlas i en före detta synagoga, som nu ägs av kommunen och fungerar som ett kulturhus. Esztergom ligger drygt en halvmil från huvudstaden i Budapest. Den judiska minoriteten i Esztergom och dess närliggande byar utrotades under andra världskriget.

Lokala judiska samfund har vädjat till myndigheterna att stoppa Jobbiks manifestation i den gamla Synagogan. Varken regeringspartiet Fidesz eller myndigheterna i Esztergom har hittills reagerat. Det socialistiska partiet har dock fördömt Jobbiks planer.

”Det är ovärdig, äckligt och en cynisk skändning av Förintelsens offer och de överlevande”, skriver den lokala ordföranden för Socialistiska partiet i Esztergom. Han uppmanar också de lokala myndigheterna som äger den gamla synagogan att ta sitt ansvar och stoppa Jobbik.

Mazsihisz, paraplyorganisationen för judiska samfund i Ungern meddelar att de kan komma att agera för att stoppa Jobbiks möte.

”Om inte demonstrationen förbjuds kommer Mazsihisz tillsammans med flera judiska organisationer protestera och fysiskt hindra Jobbiks demonstration på plats”, skriver Mazsihisz ordförande András Heisler i ett mejl till Jerusalem Post.

Mazsihisz VD Gusztáv Zoltai har tidigare öppnat för att bekämpa antisemitism med fysiskt motstånd om det blir nödvändigt.

”Fram tills nu har vi utsatts för verbala attacker, och då slår vi tillbaka med ord, men vi har mer än ord. Vi är starka och om vi måste så slår vi tillbaka”, sade han.

I Ungern finns dessutom ett missnöje över hur regeringen beskriver landets roll under andra världskriget. Flera judiska organisationer överväger att bojkotta regeringens minnesstunder som ska markera 2014 som ett år till minne av Förintelsen. Det judiska turist- och kulturcentret och Stiftelsen för Frankels synagoga i Budapest kommer inte att ta emot statliga medel när de ska genomföra sina minnesaktiviteter. Anledningen är att de anser att regeringen inte på ett trovärdigt sätt belyst Ungerns ansvar för Förintelsen. Bara på ett par veckor under 1944 skickades 437 000 judar till förintelseläger. Över en halvmiljon ungerska judar hade dött innan Budapests getto befriades 1945.

”Det var inte tyskarna som stängde in mig i gettot utan ungerska soldater och fascister”, säger Gusztav Zoltai, överlevande och företrädare för Mazsihisz till Reuters.

Alla judiska organisationer delar inte förslaget om att bojkotta regeringens minneshögtider. The Rabbinical council of Europe till exempel planerar en konferens i Budapest i mars tillsammans med den ungerska regeringen, rapporterar Jerusalem post.

”De senaste åren har antisemitiska röster höjts i landet. Konferensens mål är att visa stöd till de judiska samfunden och majoriteten av ungrare som med skräck upplever den negativa utvecklingen”, skriver organisationen i ett uttalande.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons