Ledande nazister åtalas för attacken i Kärrtorp | Expo.se

Annons

Ledande nazister åtalas för attacken i Kärrtorp

Publicerad 2014-02-17 12:43

Åtal väcks mot sju av de aktivister från Svenska motståndsrörelsen som var inblandade i attacken mot antinazister i Kärrtorp. (Foto Expo)

Åtal har väckts mot sju aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som i slutet av förra året var inblandade i attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp. Bland de åtalade återfinns ledande aktivister i organisationen.

Den 15 december förra året hölls en protest i Kärrtorp mot Svenska motståndsrörelsens aktiviteter i området. Manifestationen stormades av ett 30-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen. Nazisterna kastade bland annat glasflaskor och smällare mot demonstranterna

Efter händelsen är 32 aktivister från Svenska motståndsrörelsen misstänkta för brott. Tre aktivister misstänkta för våldsamt upplopp sitter fortfarande häktade.

Dessa och ytterligare fyra åtalades på måndagen. Bland dem den häktade 29-årige ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm.

Enligt stämningsansökan var 29-åringen beväpnad med påk och en sköld i Kärrtorp. Han ska även ha kastat en flaska mot polisen och antinazisterna. 29-åringen misstänks för att ha varit en av anförarna vid upploppen. Han ska ha gett instruktioner och organiserat attacken på plats. Han har tidigare varit ansvarig utgivare för organisationens propagandasajt och är dömd för en rad brott, bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och vapenbrott. 29-åringen åtalades även nyligen för en grov misshandel i samband med ett antirasistiskt möte i Ludvika 2012.

Två nazister som suttit häktade sedan attacken i Kärrtorp, en 23-åring och en 24-åring, misstänks för att ha varit anstiftare till upploppet. De ska inför demonstrationen skickat ut meddelanden till aktivister och manat dem att ansluta sig. 24-åringen åtalas dessutom för brott mot vapenlagen, för att vid ett annat tillfälle haft på sig tårgas, pepparsprej och patroner.

En 17-åring åtalas för hets mot folkgrupp i samband med attacken i Kärrtorp då han ska gjort en hitlerhälsning och skrikit ”Adolf Hitler”. Mannen åtalas även för att i Södertälje haft sju patroner på sig

En 35-åring misstänks för försök till dråp, efter att han ska ha knivskurit en aktivist i Svenska motståndsrörelsen i Kärrtorp. Åtal mot honom väntas inom två veckor.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons