Mobb attackerade moské i Bulgarien

Publicerad 2014-02-17 11:10

Förra veckan attackerade hundratals nationalister och fotbollshuliganer en moské i den bulgariska staden Plovdiv. De kastade bland annat smällare och stenar. 120 personer greps efter dådet.

En samling på 2000 personer samlades i fredags utanför en domstol i Plovdiv förra veckan då det skulle beslutas om den antika moskén i staden Karlovo. Moskén som togs över av staten för hundra år sedan ska efter att det prövats rättsligt, återges till det muslimska civilsamhället.

Efter utlåtandet marscherade samlingen, som mestadels bestod av nationalister och huliganer, genom gatorna, rapporterar Reuters. De skanderade rasistiska slagord innan de kom fram till en moské i staden Plovdiv. Väl framme attackerade moskén. Polisen har uttalat sig om det inträffande.

- Smällare, facklor och stenar kastades mot moskén. En polisman skadades och 120 personer greps, säger den bulgariska polisen.

Åtta av de gripna har åtalats för huliganism och hets mot folkgrupp.
En religiös ledare från det muslimska civilsamhället har uttalat sig om attacken mot moskén. Han fördömer den, och menar att deras försök att påverka beslutet om att den antika moskén ska återges till muslimerna i Bulgarien, är ett hot mot demokratin.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här