Schweiz röstade för begränsad invandring | Expo.se

Schweiz röstade för begränsad invandring

Publicerad 2014-02-10 11:27

Under helgen höll Schweiz folkomröstning om invandring från EU-länder. Ja-sidan, som förespråkar minskad invandring, vann med knapp marginal. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU om fri rörlighet.

I söndags röstade schweizarna för att begränsa invandringen från EU-länder. Med en knapp majoritet på 50,32 procent, vann ja-sidan. Landets största parti – högerpopulistiska SVP, låg bakom förslaget. Partiet anser att EU-invandrarna tar de attraktiva jobben, bidrar till högre priser på bostadsmarknaden och ökad kriminalitet.

Andra menar att invandringen till Schweiz är viktig för landets ekonomi. Fyra av tio nya företag startas av invandrare. Landet har 3,2 procent arbetslöshet vilket många menar är ett resultat av den fria rörligheten och att invandrare kommit till landet.

Andelen invandrare utgör idag 23 procent av landets befolkning. Och många är efter folkomröstningen oroliga över utvecklingen som sker i Schweiz. Några menar att debatten om fri rörlighet kan smitta av sig till andra inför EU-valet, vilket kan vara problematiskt. Vissa menar även att folkomröstningen är en konsekvens av att främlingsfientliga krafter vinner mark i Europa. Representanter från till exempel brittiska Ukip, italienska Lega Nord och österrikiska FPÖ och gått ut att meddelat att de välkomnar valresultatet.

Schweiz ingår inte i EU-samarbetet, men har avtal med unionen. 55 procent av landets export går till EU-länder och 80 procent av all import kommer från EU-länder.

Från Bryssel konstateras att det inte går att plocka bort russinen ur kakan. Och att Schweiz måste acceptera alla EU:s regler.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons