SD om SDU:s kuppförsök: "Olyckligt språkbruk" | Expo.se

Annons

SD om SDU:s kuppförsök: "Olyckligt språkbruk"

Publicerad 2014-02-03 13:40

Sverigedemokraterna försvarar SDU:s vice ordförande William Hahne, som i lördags uppmanade SDU att kuppa Föreningen Nordens ungdomsförbund. (Foto Expo)

Vice ordföranden i SDU, William Hahne som manat medlemmar att kuppa Föreningen Nordens ungdomsförbund försvaras av moderpartiet. "Det handlade inte om ett kuppförsök för att få makt", menar partiets presschef som tillägger att Hahnes språkbruk var "olyckligt".

En vecka efter att Sverigedemokratisk ungdom protesterat mot att Ungdomsstyrelsen nekat dem bidrag uppmanade William Hahne SDU:are att kuppa Förenigen Nordens ungdomsförbund, FNUF. På Facebook beskrev han i lördags hur han ville få kontroll över föreningens ekonomi.

”Vi har alltså en mycket god möjlighet att helt enkelt kuppa hela föreningen, ta kontroll över hundratusentals kronor, heltidsanställningar, lokaler och dylikt”.

Hahne beskrev även hur han vill använda den partipolitiskt oberoende organisationen till att ”ge SDU en plattform, med de lokaler, heltidsanställningar, och ekonomiska medel som FNUF har.”

Efter att FNUF mobiliserat för att stoppa SDU:s kuppförsök gick William Hahne ut med ett uttalande, där han menar att medier vinklat hans intentioner fel.

”Tyvärr sattes det igång ett medialt drev mot oss där det framstått som vi enbart velat ta över organisationen av ekonomiska skäl – Det stämmer alltså inte. Huvudsyftet har alltid varit att väcka liv i organisationen som idag är en hopplöst slumrande pappersförening”.

Sverigedemokraterna köper William Hahnes förklaring.

– Det grundläggande här är att man inte velat ta över föreningen för sakens skull, utan man har haft ett intresse av föreningens verksamhet. Vilket man också har förtydligat. Därför är det inte heller en kupp som handlar om makt, det handlar om att få inflytande i en organisation som man tycker om, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.

Hahne har beskrivit att han vill göra den partipolitiskt oberoende föreningen, med hjälp av dess ekonomiska resurser, till en plattform för SDU?

– Det är uppenbart att Hahne haft ett intresse för föreningen, eftersom han deltagit på ett årsmöte tidigare och också varit i en lokalstyrelse i föreningen, säger Kinnunen.

Martin Kinnunen menar att det är upp till valberedningen att avgöra om William Hahnes kuppförsök ska ligga honom i fatet när partiet sätter riksdagslistan. SDU har föreslagit Hahne som riksdagskandidat för Sverigedemokraterna.

Allan Jönsson, Sverigedemokraternas ordförande Bjuv, som tidigare kritiserat bland annat Jimmie Åkessons höga lön, kritiserar till Expo Idag den ekonomiska kulturen både inom Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund.

– Alla problem uppstår när det kommer till ekonomin och när folk som ser och hägrar pengar förändras till helt andra individer. Det gör mig äcklad att se att man är så girig på pengar som man faktiskt är. När man går in och försöker ta över en förening så är det ett väldigt, väldigt odemokratiskt sätt att arbeta på, säger Allan Jönsson.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons