SD stöder schweiziskt nej till EU-invandring | Expo.se

Annons

SD stöder schweiziskt nej till EU-invandring

Publicerad 2014-02-11 14:59

Folkomröstningen i Schweiz om att begränsa invandringen från EU-länder får stöd av Sverigedemokraterna. Det innebär att partiet sållar sig till skaran av europeiska högerextrema och högerpopulistiska partier som applåderat resultatet.

I söndags hade Schweiz en folkomröstning om begränsa invandringen från EU-länder. Sidan som ville begränsa invandringen vann med en knapp marginal. Nu hyllas folkomröstningen av högerextrema och högerpopulistiska partier runt om i Europa, däribland riksdagspartiet Sverigedemokraterna. Till Svenska dagbladet säger partiledare Jimmie Åkesson att Schweiz är ett föredöme.

- Överhuvudtaget tilltalar mig inslaget av direktdemokrati, men också vi har länge krävt liknande omröstningar om invandringen i Sverige, framför allt på lokal nivå, så det tycker vi är väldigt bra så klart, säger han till SvD.

Han säger även att Sverigedemokraterna under både EU- och riksdagsvalet kommer att driva frågor om att omförhandla EU-medlemskapet och även den fria rörligheten.

– Det är klart att någonstans är det bra att vi kan röra oss fritt över gränserna men det ställer till problem när vi har så olika modeller för arbetsmarknaden. Sverige skulle också må bra av en omförhandling, säger Jimmie Åkesson till SVD.

Jimmie Åkesson är inte ensam om de åsikterna i partiet. Gustav Kasselstrand, förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom Twittrade om folkomröstningen: ”Schweiz visar vägen! Stoppa massinvandringen” och ”Schweiz är ett demokratiskt föredöme. Direktdemokrati av schweizisk modell bör införas i Sverige. Då är det slut på många galenskaper”, skrev han.

I Schweiz var det landets största parti, SVP, som låg bakom förslaget om begränsa invandringen från EU. Partiet anser att EU-invandrarna tar alla bra jobb och bidrar till högre priser på bostadsmarknaden, samt står för den ökade kriminaliteten. Medan andra anser att invandringen till Schweiz är avgörande för landets framtid. Landets goda ekonomi med en arbetslöshet på 3,2 procent menar många är ett resultat av den arbetskraft som kommit dit.

SVP fick dock igenom sitt förslag med knapp majoritet på 50,32 procent.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons