Två SD-politiker lämnar efter rasistiska utspel | Expo.se

Två SD-politiker lämnar efter rasistiska utspel

Publicerad 2014-02-06 14:17

Sverigedemokraternas före detta talesperson i Kalix och partiets vice ordförande i Karlskrona avgår. Detta efter att det uppmärksammats att de på sina facebooksidor uttryckt sig rasistiskt och homofobiskt.

Kjell Hedlund, före detta talesperson för Sverigedemokraterna hamnade i blåsväder efter att han uttryckt sig homofobiskt och rasistiskt på sin facebooksida. Inläggen fick medial uppmärksamhet och tvingade Hedlund att lämna sitt uppdrag.

Den lokala partiledningen i Norrbotten valde efter händelserna att ta ifrån Hedlund hans uppdrag som kontaktperson i Kalix. När Hedlund informerades om att ett uteslutningsärende ska lämnas till Sverigedemokraterna med det inträffande som bakgrund, valde Hedlund att avgå självmant.

Till Norrbottens kuriren säger distriktsordföranden i Norrbotten Jeff Ahl, att han välkomnar att Hedlund lämnar.

–  Min personliga åsikt är att man inte kan uttrycka sig så där om man är Sverigedemokrat. Förutom det som framkommit fanns det en hel uppsjö med andra uttalanden som vi hittat på Twitter och andra sociala medier.

En annan Sverigedemokrat som även han valt att avgå är Mikael Hess. Han var vice ordförande i Karlskrona och blev uppmärksammad efter att han på sin facebooksida skrev att ”det är djupt inrotat i islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära”. SD-politikern står fortfarande för det han skrev men säger till SVT att den efterföljande turbulensen påverkade hans beslut.

- Jag står för vad jag skrev men turbulensen som följde har påverkat beslutet. Dessutom har jag ett arbete som kräver mycket tid, säger Michael Hess.

Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare gav Hess sitt stöd efter det inträffande. Bylund ska ha sagt till en reporter på BLT att det i koranen står att kvinnor kan straffvåldtas om de varit otrogna. Senare hävdade han att han blev felciterad, men stod fortfarande fast vid att Hess uttalande inte var rasistiskt.

Mikael Hess ersätts av Cristopher Larsson som för inte så länge sedan skrev på sin facebooksida att ”kriminella i länet borde skickas till ett zoo i Ukraina”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons