Genombrott för Front national | Expo.se

Genombrott för Front national

Publicerad 2014-03-31 16:52

Front National gjorde ett bättre val än vad partiledare Marine Le Pen inför valet vågat förutspå. (Foto: Frederic Maigrot)

De franska kommunalvalen blev en framgång utan dess like för Front national, större än vad partiet offentligt vågade hoppas på under valkampanjen.

Kommunlvalet som har avgjorts i två omgångar de senaste söndagarna bekräftade Socialistpartiets och François Hollandes svaga ställning, de konservativas frammarsch, och inte minst ett genombrott för Front national.

Partiet fick drygt 6 procent av rösterna trots att man inte kandiderade i alla valkretsar. Och i mandat är förändringen stor: Efter valet 2008 hade partiet 80 platser i olika kommunfullmäktige. I årets val var målsättningen 1 000 platser – det blev 1 496. Därutöver fick andra högerextrema kandidater 102 platser.

Front National får nu borgmästarposten i åtminstone tio städer. De flesta ligger i sydöstra Frankrike, partiets kärnområde, men också några i norra delen av landet. I Marseille vann partiet också 7:e sektorn, ett område där också många invandrare bor, vilket visar att Front National kan få stöd också i sådana grupper.

En plump i segerbilden var att tre ledande inom partiet, varav två viceordförande, inte tog hem sina kommuner. Marine Le Pens och FN:s valkampanj var medvetet ickeideologisk. FN lanserades helt enkelt som alternativet till det gamla politiska etablissemanget. Och vad valresultatet tydligt visar är att extremhögern nu har etablerat sig som en självständig politisk kraft på både nationell och lokal nivå – ett parti som det är helt OK att rösta på.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons