Nazist internationellt efterlyst

Publicerad 2014-03-26 10:14

Den 30-årige nazisten i Svenskarnas parti, som häktats i sin utevaro misstänkt för mordförsök, har efterlysts internationellt. – Han söks nu via EPU, polisens personuppgiftsregister, och Interpol, säger Sten Ove Nilsson, på Malmöpolisen, till Aftonbladet.

Det var den 8 mars som flera misshandlades och knivhöggs på Möllevångstorget i Malmö, en skadades så allvarligt att han fortfarande vårdas på sjukhus. Fyra personer är misstänkta för attacken, åtminstone tre av dessa har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Två personer sitter häktade. En 20-åring är misstänkt för mordförsök, men inte häktad. Samtliga misstänkta ingick i en grupp som innan misshandeln spridit propaganda för Svenskarnas parti.

30-åringen som är på flykt, häktad i sin frånvaro och misstänkt för mordförsök i fyra fall, ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti 2010. Redan i början av 2000-talet rörde han sig i vit makt-miljön. 2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front, sedan dess har han varit aktiv i partiet och följde med när det blev Folkfronten och senare Svenskarnas parti. 2011 var han kontaktperson för ett sommarläger som partiet anordnade i Skåne.

Polisen misstänker att 30-åringen lämnat landet och befinner sig i Ukraina. Han har tidigare varit landet för att stödja högerextrema grupperingar där under protesterna på Maidan. I Ukraina finns fortfarande aktivister från Svenskarnas parti som arbetar nära den högerextrema gruppen Högra sektorn.

Den internationella efterlysningen innebär att 30-åringen riskerar att gripas om han till exempel fastnar i en passkontroll.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.