Polisen söker vittnen till mordförsöket i Malmö | Expo.se

Annons

Polisen söker vittnen till mordförsöket i Malmö

Publicerad 2014-03-11 14:31

Tre personer är fortfarande anhållna misstänkta för mordförsök efter våldsdådet i Malmö i söndags. Senast på onsdagen måste åklagaren besluta om de ska begäras häktade. Omständigheterna kring misshandeln är enligt polisen mycket oklara. Två av de misstänkta har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Tre personer, en 20-åring, en 24-åring och en 27-åring är anhållna misstänkta för mordförsök. Åtminstone två av dessa har kopplingar till Svenskarnas parti och ett förflutet i vit makt-miljön. Det är oklart om 24-åringen är aktiv i partiet.

Det var i Malmö natten till söndagen som flera personer fick föras till sjukhus, en med punkterad lunga. En annan person tillfogades allvarliga skallskador och har opererats. Universitetssjukhuset i Lund beskrev under gårdagen hans tillstånd som allvarligt. Svenskarnas parti har också bekräftat att medlemmar från dem var inblandade i händelsen.

Våldsdådet inträffade efter en demonstration mot mäns våld mot kvinnor. I området ska sex personer från nazistiska Svenskarnas parti spridit propaganda för partiet, enligt Sydsvenskan som fått uppgifterna från Svenskarnas partis ledning.

Polisen uppger att omständigheterna kring brotten, som rubricerats som försök till mord, är oklara. Det trots att polisen ska hört 15 till 20 personer.

– Jag går inte ut och berättar vad folk säger i de förhör vi håller. Men vi har inte fått uppgifter som gör att det på något sätt blir någon klarhet i det här, säger Linda Pleym, polisinformatör hos Malmöpolisen till Expo Idag.

Mannen som fick sin lunga punkterad av en kniv har till Sydsvenskan pekat ut en man som inte är anhållen som den person som attackerat honom. Det ska röra sig om en ledande person i Svenskarnas parti. Enligt uppgifter från flera håll ska den utpekade personen åtminstone befunnit sig på platsen. Mannen hade vid tidpunkten för utpekandet på måndagen inte hörts av polisen.

Till Expo Idag säger Linda Pleym att hon inte fått in några uppgifter om att en fjärde person pekats ut.

– Det är ingen jag känner till. Vi har tre stycken anhållna. När jag var i kontakt med åklagaren vid tiotiden imorse fick jag ingen information att en fjärde person ska vara utpekad, säger hon.

Polisen uppmanar allmänheten som vet någonting om händelsen att höra av sig till polisen.

– Vi önskar uppgifter av personer som gjort iakttagelser. Det kan ha varit innan den här händelsen också. Det kan handla om människor som gått förbi eller tittat ut genom ett fönster och sett något.

Linda Peym säger att polisutredningen fortfarande är i en inledningsfas men att tekniska fynd gjorts. Om polisen beslagtagit något vapen vill hon inte gå in på.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons