Skulle tala om vitboken – diskriminerades på hotell | Expo.se

Skulle tala om vitboken – diskriminerades på hotell

Publicerad 2014-03-25 17:57

Diana Nyman fick inte äta sin frukost tillsammans med andra gäster på hotell Sheraton, där hon övernattat för att delta på en konferens om vitboken över det historiska förtrycket av romer i Sverige. Nu ser regeringen över affärsförbindelserna med företaget.

– Diana Nyman vittnade hur hon utsatts på ett sätt som inte är acceptabelt. Regeringskansliet har avtal med Sheraton så därför har vi kontaktat Sheraton och vi ser över affärsförbindelserna. Vi ska inte vara i en situation där vi hyr hotellrum och köper in tjänster ifall det finns diskriminering, säger integrationsminister Erik Ullenhag till Expo Idag.

Diana Nyman, från Romska rådet i Göteborg deltog på fredagen i en panel om antiziganismen i Sverige. Paneldebatten var ett inslag på en konferens i Stockholm om vitboken över det historiska förtrycket av romer. Konferensen hade anordnats av regeringskansliet. Nyman hade bokats in på Sheraton hotell och igår när hon skulle äta sin frukost fick hon veta att hon inte skulle få sitta tillsammans med de andra gästerna.

– När jag gick in i frukostmatsalen så kommer en i personalen fram till mig och nästan knuffar mig. Jag vänder mig om och frågar vad som händer. Hon undrar om jag är gäst på hotellet. Jag svarar att jag är det. Men jag var ändå tvungen att gå ut med henne och visa mitt rumskort. Hon kollade detta, men trots det vill hon inte släppa in mig i matsalen igen. Hon säger ”Det är mycket trevligare för dig att sitta här ute i kafeterian.”

– Så blev det. Jag blev sittande och hon kom med kaffe och var väldigt ohövlig hela tiden. När jag till slut tackade henne för kaffet så svarade hon mig inte.

Erik Ullenhag fördömer händelsen och uppger att regeringskansliet kontaktat hotellet.

– Det är gräsligt, en annan gräslig sak är att detta för många är en del av vardagen. Och för Diana var det inte en jättegrej för detta händer regelbundet.

Diana Nyman ger Ullenhag rätt. Hon säger att liknande händelser utspelar sig hela tiden. På frågan om vad den här typen av diskriminering gör med en människa, svarar hon.

– Det är svårt att förklara. Jag har levt med detta. Jag har sett hur mina föräldrar blivit behandlade. Jag har ett annat sätt att se och tackla och förstå detta för jag måste överleva rent känslomässigt. Men jag blir väldigt kränkt och även generad.

Hon jämför upplevelsen på Sheraton med ett apartheidsystem.

– Detta liknar jag vid USA på 50-talet där svarta och vita fick sitta på olika platser. Man blir till en andra klassens medborgare. Man upplever diskriminering i vardagen. När jag går i affären får jag ofta väktare efter mig eller personal som punktmarkerar mig. Ibland har jag med mig barnbarnen och de undrar varför väktaren efter oss. Hur ska man förklara det?

Sheratons tillförordnade VD Thomas Johansson uppger till Expo Idag att företaget nu utreder händelsen internt. Han säger att Sheraton har som policy att inte diskriminera någon och att det måste skett ett missförstånd. Han bekräftar även att Sheraton varit i kontakt med regeringskansliet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons