Antisemitiska flygblad i Ukraina fördöms | Expo.se

Annons

Antisemitiska flygblad i Ukraina fördöms

Publicerad 2014-04-22 11:15

Förra veckan delades antisemitiska flygblad ut i östra Ukraina med order till judar att registrera sig och med hot om deportation. Flygbladen var signerade med den pro-ryska ledaren Denis Pusjilins namn. Han avsäger sig dock allt ansvar och människorättsorganisationen ADL menar att flygbladen kan vara en del i ett cyniskt propagandakrig.

Flygbladen delades ut den 15 april, under det judiska påskfirandet, till judar som besökt synagogan i Donetsk. På flygbladen uppmanades alla judar över 16 år att registrera sig i stadshuset, som är ockuperat av pro-ryska aktivister. De skulle dessutom betala en registreringsavgift och deklarera sina ekonomiska tillgångar. De som inte lät sig registrerades hotades med att få sitt medborgarskap uppsagt och deporteras samt att få sina tillgångar konfiskerade.

De antisemitiska flygbladen var undertecknade med namnet till organisationen Folkets republik av Donetsk och dess ledare Denis Pusjilin. Han har dock tagit avstånd från flygbladen och nekat till att han skrivit under dem. Han hävdar dessutom att organisationen Folkets republik av Donetsk inte producerat dem utan att flygbladen delats ut för att skada hans organisation.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och fördömts av USA: president Barack Obama och utrikesminister John Kerry. Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk har antytt att Ryssland legat bakom flygbladen och har till NBC lovat att försöka gripa de skyldiga.

Att brevet skulle komma från Folkets republik av Donetsk ifrågasätts av så väl det judiska samfundet i Donetsk som den amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League, ADL.

”Vi är skeptiska till flygbladens äkthet men instruktionerna i det påminner om nazismen och har en hotfull effekt på det lokala judiska samfundet”, säger Abraham H. Foxman på ADL i ett pressmeddelande.

ADL uppmanar alla involverade parter i den ukrainska konflikten att avstå från att cyniskt exploatera antisemitism. ADL skriver att antisemitism använts i Ukraina för att skada politiska motståndare men att de ”verkliga offren är de judiska samfunden”.

”Vi fördömer antisemitiska budskap, men också alla försök att använda antisemitism för politisk vinning”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons