Annons

Ekeroths Europaallierade: "EU värre än Nazityskland"

Publicerad 2014-04-09 14:17

Det högerextrema österrikiska partiet FPÖ:s toppnamn i EU-valet, Andreas Mölzer, drar tillbaka sin kandidatur efter att ha uttryckt sig grovt rasistiskt. Mölzer sitter dock fortfarande kvar i det paneuropeiska partiet EAF:s styrelse tillsammans med bland andra Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. Ekeroth har tidigare tagit avstånd från Mölzers uttalande.

Europaparlamentarikern Andreas Mölzer sa i mars, enligt den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, att ”EU är i fara för att bli ett konglomerat av negrer, där allt är kaos”. Han hävdade att tyskar och österrikare är de enda med en god ”arbetsetik” och som kommer i tid till möten och börjar arbetsdagen klockan nio och inte elva. Mölzer sade dessutom att EU är en värre diktatur än vad Nazityskland var och att Tredje Riket var mer ”informellt och liberalt” än EU, rapporterar International Business Times.

Efter intervjun publicerades bad Mölzer om ursäkt och sade att han förkastar nationalsocialism och att han inte vill förminska dess brott.

Mölzers uttalanden har dock mött massiv kritik och Österrikes president Heinz Fischer och förbundskanslern Werner Faymann krävde att Mölzer skulle dra tillbaka sin kandidatur till Europaparlamentet eftersom det vore oanständigt att där låta honom representera Österrike.

Efter ett möte i måndags mellan Andreas Mölzer och FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache, som själv uppmärksammats för att bland annat spridit antisemitiska nidbilder på sin facebooksajt, meddelade Mölzer att han avsäger sig sin kandidatur och att han därmed inte ställer upp för omval.

– Det är bristen på förtroende för mig som tvingat mig att göra detta, sade han efter mötet, rapporterar International Business Times.

Sverigedemokraternas internationella sekreterare Kent Ekeroth sitter tillsammans med Mölzer i styrelsen till det paneuropeiska partiet European Alliance for Freedom, EAF. Kent Ekroth har kritiserat Mölzers uttalande till TT och hotat att lämna EAF. Han kräver att Mölzer lämnar styrelsen, men håller inte FPÖ ansvarigt för uttalandena.

”Jag tycker att det är viktigt att markera att den sortens övertramp inte tolereras”, sa Ekeroth den 28 mars till TT.

Kent Ekeroth vill till Expo Idag inte kommentera om EAF sedan dess vidtagit några åtgärder mot Mölzer.

Även Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har kopplingar till FPÖ. Nyligen formaliserade ett samarbete med bland annat FPÖ:s ungdomsförbund i samband med att det europeiska ungdomsförbundet Young European Alliance for Hope, YEAH, lanserades. Det europeiska ungdomsförbundet har ett samarbete med EAF inskrivet i sina stadgar.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons