Le Pen anklagar EU för nytt "kallt krig" | Expo.se

Le Pen anklagar EU för nytt "kallt krig"

Publicerad 2014-04-15 10:38

Front Nationals partiledare stödjer ryska krav på att göra Ukraina till en federation. (Foto: Frederic Maigrot)

Front Nationals ledare Marine Le Pen var på officiellt besök i Ryssland i lördags. Där ställde hon sig bakom ryska krav på att göra Ukraina till en federation och anklagade EU för att ha startat ett nytt kallt krig.

EU:s relationer med Ryssland är ansträngda efter Rysslands intåg i Ukraina och sanktioner har införts mot ledande ryska tjänstemän och parlamentariker. Det hindrade inte Front Nationals ledare Marine Le Pen från att besöka Moskva och uttrycka stöd för landets agerande i Ukraina.

– Jag är förvånad över att EU förklarat ”Kallt krig” mot Ryssland, sa Marine Le Pen på ett möte med den ryska statsdumans talman Sergej Naryshkin, rapporterar Reuters.

Sergej Naryshkin är en av dem som drabbats av sanktioner från både USA och EU.

Marine Le Pen fortsatte att kritisera EU:s sanktioner på mötet.

– De är inte i linje med traditionella vänskapliga relationer och inte heller i linje med EU:s eller medlemstaternas ekonomiska intressen och skadar framtida relationer, sade hon.

Marine Le Pen var också för att de östra delarna av Ukraina borde få mer självständighet från Kiev och stödde den ryska linjen om att göra Ukraina till en federation.

– Idén om en federation skulle ge regioner möjlighet att ha en omfattande autonomi och självständigt kunna bestämma sitt öde.

Marine Le Pen, som sitter i styrelsen för det paneuropeiska partiet European Alliance for Freedom tillsammans med Sverigedemokraternas internationella sekreterare Kent Ekeroth, är inte ensam om att stödja Ryssland. Österrikiska FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache har kallat sanktionerna mot Ryssland för en ”fars”. Geert Wilders i Holland menar att EU begått ett misstag. Engelska UKIP:s partiledare Nigel Farage har beskrivit Rysslands president Vladimir Putin som sin stora politiska förebild och menar att ”Europa har blod på sina händer” för att de stött de ukrainska protesterna. Farage säger dock att han inte stöder den ryska annekteringen av Krim.

Under folkomröstning på Krim hade Front National, tillsammans med flera andra högerextrema och högerpopulistiska partier som bulgariska Ataka, österikiska FPÖ, belgiska Vlams Belang och ungerska Jobbik valobservatörer på plats. Även framträdande personer i den antimuslimska så kallade Counterjihad-miljön deltog som valobservatörer. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) hade däremot valt att inte skicka några observatörer till folkomröstningen eftersom den stred mot Ukrainas konstitution. Även EU:s utrikesministrar fördömde folkomröstningen.

Expo Idag har rapporterat om att krisen i Ukraina splittrar extremhögern. De tongivande partierna i Europa visar dock sitt stöd för Ryssland. Serbiska fascister från Tjetniker-rörelsen har rest till Sevastopol i Ukraina för att stödja ryssarna. Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning har tagit avstånd från protesterna på Maidan i Ukraina som de kopplade till det ”amerikansk-judiska samfundet”. Tyska NPD menar att det är USA och inte Ryssland som kränker andra nationalstaters suveränitet och integritet. British National Party beskriver den ryska invasionen som ”rättfärdig”.

Däremot har Sverigedemokraterna, nazistiska Svenskarnas parti och Nordisk ungdom kritiserat Rysslands agerande i Ukraina.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons