Nazister åtalas för attack mot gala i Umeå

Publicerad 2014-04-28 13:51

Åtta aktivister från Svenska motståndsrörelsen misstänkts för brott i samband med en demonstration i Umeå förra året. Det var mitt under en gala för socialt utsatta som aktivisterna dök upp, flera var beväpnade med kniv.

I september förra året i centrala Umeå anordnade ett 20-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen en motdemonstration mot en gala för socialt utsatta. Flera av aktivisterna gjorde så kallade hitlerhälsningar och några gjorde även utfall med sina medhavda fanor mot motdemonstranter. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna och avbröt demonstrationen. När polisen visiterade nazisterna fann de också flera ”knivliknande föremål”. Anmälningar upprättades, bland annat gällande våldsamt upplopp, brott mot vapenlagen, förberedelse till misshandel och hets mot folkgrupp.
Dagar efter händelsen slöt flera tusen upp i Umeå för att ta avstånd från nazism.

Det ska nu väckas åtal mot åtta av aktivisterna från Svenska motståndsrörelsen, rapporterar TT. Rättegångarna kommer att hållas i olika tingsrätter. De är misstänkta för hets mot folkgrupp, men hatbrottsmotiv knuts även till andra brott som våldsamt motstånd, vapenbrott, ofredande och misshandel.

Några av de som ska åtalas för händelsen i Umeå är dessutom misstänkta för brott i samband med attacken mot den antinazistiska manifestationen i Kärrtorp förra året.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.