Nazistkandidat lämnar kommunpolitiken

Publicerad 2014-04-25 10:23

Lars Rosenberg lämnar Ystads kommunfullmäktige. Han menar att han utsatts för en "hetskampanj" efter att det blev känt att han skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti. (Foto: Expo)

Lars Rosenberg som sitter som politisk vilde i Ystad på ett sverigedemokratiskt mandat lämnar politiken. Han säger att anledningen till avhoppet är att han utsatts för en ”hetskampanj” efter att det uppmärksammats att han vid nästa val skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti.

Lars Rosenberg valdes in för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige 2010. Han lämnade kort efter valet partiet som han menade var ”toppstyrt”. Rosenberg hävdade att hans partikollegor ”luras och bedrar”. Förra veckan meddelade nazistiska Svenskarnas parti att Rosenberg vid nästa val kommer att kandidera för dem. Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti som i offentliga tal och i sina egna mediekanalar öppet sprider antisemitism. I partiprogrammet framgår att partiet är rasideologiskt och antidemokratiskt.

Trots det har Rosenberg hävdat att han felaktigt pekats ut som nazist. Till kommunen skriver han att han blivit utsatt för en ”tung och orättfärdig hetskampanj från såväl massmedia som kollegor i kommunfullmäktige”, rapporterar Skånskan.

Ordföranden i Ystads kommunfullmäktige Matts Johnsson menar att Rosenberg borde förutsett att det skulle bli uppståndelse när han gick över till Svenskarnas parti. Johansson säger till Skånskan att det känns märkligt att fullmäktige haft en företrädare för ett parti som inte bekänner sig till den demokratiska ordningen.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.