Regeringstjänsteman avgår – på film med nazister

Publicerad 2014-04-03 12:26

En högt uppsatt regeringstjänsteman i Grekland avgår efter att en film läckt ut där han till nazister antyder att ministrar trycker på för att åtala företrädare från Gyllene gryning. Tjänstemannen säger nu att uttalandet beror på att han pressats av nazistpartiet och ville komma ifrån situationen.

Det pågår en utredning mot flera av Gyllene grynings företrädare och anhängare för en rad våldsamma attacker och även mord. I september förra året kopplades mordet på en känd antifascistisk musiker till partiet. Gyllene grynings ledare Nikolaos Michaloliakos har tillsammans med ytterligare fem företrädare häktats, misstänkta för att leda och tillhöra en kriminell organisation.

The Greek reporter publicerade nyligen filer som myndigheter har hittat i parlamentsledamöters datorer som visar på paramilitära övningar och även medlemmar i Gyllene gryning som skjuter med pistol på publika platser.

Gyllene gryning hävdar att utredningen är politiskt motiverad. En hemlig inspelning med regeringssekreteraren Takis Baltakos ska visa på detta, enligt partiets talespersonen Illias Kasidiaris.

När han presenterade inspelningen sade han att ”en högt uppsatt regeringstjänsteman erkänt att åtal mot Gyllene gryning bygger på att vi tar röster från regeringspartiet”.

I den dolda filminspelningen syns Baltakos göra en handgest för att visa på ett telefonsamtal som svar på frågan om varför parlamentsledamöter häktats. När han i inspelningen får frågan om justitieministern och polisministern ligger bakom samtalet, svarar Baltakos ”vem annars?”, rapporterar Reuters.

De båda utpekade ministrarna förnekar att de skulle satt press på rättssystemet för att lagföra Gyllene grynings anhängare och poängterar att det grekiska rättssväsendet är oberoende.

Takis Baltakos säger att han själv utsatts för press från Gyllene gryning och att det var därför han agerat som han gjort. Han menar att han har konfronterats av partiets talesperson Illias Kasidiaris som anklagat honom för att vara delaktig i en konspiration.

”Jag förnekade detta och försökte komma undan pressen. Målet i allt jag sade under diskussionen var just att komma bort från pressen och ingenting annat”, uppger Baltakos i ett uttalande, rapporterar Reuters.

Takis Baltakos avgick på onsdagen med hänvisningen till ilskan som inspelningen skapat och av ”personliga orsaker”.

Det var innan parlamentet på onsdagen röstat för att häva åtalsimmuniteten för fem av Gyllene grynings parlamentsledamöter som Kasidiaris lade fram inspelningen för parlamentet. Fyra av dessa kommer nu att åtalas för att tillhöra en kriminellorganisation, bland dem partiledarens fru Eleni Zaroulia, rapporterar Reuters. Illias Kasidiaris kommer att åtalas för innehav av en oregistrerad pistol.

Tidigare har parlamentet hävt andra parlamentsledamöter åtalsimmunitet och åklagarmyndighetens ambition är att kunna åtala samtliga 18 parlamentsledamöter i Gyllene gryning och dessutom flera framträdande medlemmar i Gyllene gryning. Innan Europaparlamentsvalet väntas också ytterligare åtalsimmuniteter att hävas.

Det är även oklart om partiet kommer att förbjudas och därmed inte tillåtas att ställa upp i EU-valet. Gyllene gryning har dock förberett sig för ett förbud och har registrerat ett annat parti med namnet Nationell gryning som kan ställa upp i både EU- och det lokalvalet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.