SD-Habo: Fredrik Reinfeldt är "landsförrädare" | Expo.se

SD-Habo: Fredrik Reinfeldt är "landsförrädare"

Publicerad 2014-04-01 14:25

Statsminister Fredrik Reinfeldt beskrivs som landsförrädare och nedsättande epitet används om ensamkommande barn och ungdomar på Sverigedemokraternas partisajt i Habo. Till Expo Idag säger mannen bakom inlägget att formuleringen om Reinfeldt ”var aningen magstark”.

Det är den antirasistiska sajten Inte rasist men som uppmärksammat artikeln med rubriken ”Hur ska Habo finansiera asylanstormningen”. I texten beskrivs statsminister Fredrik Reinfeldt som en landsförrädare. Bakom artikeln står en 34-årig man.

34-åringen säger till Expo Idag att det var ”aningen magstarkt” att kalla Fredrik Reinfeldt för landsförrädare. Han menar dock att Sveriges självbestämmande ”sålts ut till EU”.

– Jag vet att SDU vid något tillfälle gjorde en anmälan mot Fredrik Reinfeldt just för landsförräderi. Att jag använde det språkbruket var mer stundens infall än någon genomtänkt publicering från min sida och det har jag korrigerat.

Inlägget har också korrigerats, Fredrik Reinfeldt kallas inte längre ”landsförrädare”. Kvar i inlägget står dock nedsättande beskrivningar om ensamkommande barn och ungdomar. De beskrivs som ”så kallade ensamkommande ’barn’ ”. I texten ställs dessutom flyktingar mot äldreomsorg och hemtjänsten. 34-åringen säger att han inte vet om de personer som kan komma till Habo ljuger om sin ålder, men hävdar att han pekar på ett ”större problem och inte på individer”.

34-åringen uppger att han tidigare varit engagerad i vad han beskriver som högerextrema grupper, men att han lämnat det bakom sig. På Facebook poserade han, så sent som i mars förra året, med en T-shirt med vit maktbandet Dirlewanger. Han har även publicerat rasisitiska nidbilder. På en kontaktsajt som 34-åringen är aktiv på har han under ”intressen” taggat nazistiska Svenskarnas parti, det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och det högerextrema ungerska partiet Jobbik.

– Jag har ett förflutet i extremhögern och det är någonting som jag håller på att avveckla. Jag har redan avsagt mig det, men jag håller fortfarande på att rensa i sociala medier.

– Jag kom in i det där när jag var väldigt ung. Det har präglat mycket av mitt liv. Jag har inte varit aktiv de senaste sex åren. Däremot har jag hyst sympatier de senaste åren. Jag kommer inte ihåg i vilket sammanhang eller till vilken organisation jag var knuten till. Men detta har jag varit öppen med i Sverigedemokraterna.

Hur ser du på nationalsocialism?

– Det är en totalitär ideologi som jag inte står för längre. Jag står för demokrati. Men givetvis har alla rätt att uttrycka sina åsikter. Jag är inte nationalsocialist. Jag har rannsakat mig själv och försöker hitta en väg i livet som jag trivs med.

Sverigedemokraternas gruppledare i Habo, Morgan Malmborg, vill till Expo Idag inte ta avstånd från att Fredrik Reinfeldt beskrivits som landsförrädare på Sverigedemokraternas lokala hemsida.

– Ja, det är väl du också kanske. Det kanske många är som inte vill Sveriges bästa. Men vi kommer inte längre i det här. Jag vill inte kommentera mer, säger han.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons