Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Frankrike har Front Nationals framgångar sänt chockvågor genom landet. I skrivande stund ser partiet ut att bli landets största parti. I Danmark har Dansk Folkeparti gjort ett rekordval. Samma mönster ser vi i Storbritannien där UK Independence party, UKIP, ser ut att göra ett bra val.

Samtidigt ser nazianstrukna NPD från Tyskland ut att ta ett mandat. Samtidigt som Gyllene Gryning stormar in i EU-parlamentet.

Det ser ut som en brun våg som drar över ett Europa i kris.
Men riktigt så enkelt är det inte.

Långt ifrån alla länder blir representerade av högerextrema eller högerpopulistiska partier.
Dessutom har flera högerextrema och högerpopulistiska partier tappat sina mandat.

Det är en delad bild. Av ett delat Europa.
Det som sticker ut är förstås de högerextrema och högerpopulistiska partier som gör rekordval. Extremhögerns omvälvande framgångar i Frankrike, Danmark och Storbritannien är ett tecken på att rasism, eu-motstånd och populism kan utgöra ett giftigt framgångsrecept. Det visar också att EU:s kris får konsekvenser. När människor känner att EU inte kan ge svar på de stora utmaningar som Europa står inför öppnas fältet för de som vill vända ryggen mot omvärlden. Det låga valdeltagandet väcker dessutom den obehagliga frågan. Finns det en vrede och ett missnöje mot EU, som vi inte ens ser i valresultatet?

Dessutom gör högerpopulistiska partier sina bästa val i några av Europas stormakter – Frankrike och Storbritannien. Risken är överhängande att valresultatet kommer att smitta av sig på inrikespolitiken. Front nationals partiledare Marine Le Pen krävde exempelvis redan under valnatten att den franska regeringen skulle upplösas. Och i värsta fall fortsätter partierna stärka sitt grepp över den politiska dagordningen, vilket också kan smitta av sig på de partier, tankesmedjor och proffstyckare som många gånger inspireras av den franska och engelska debatten.

Sverigedemokraternas valresultat går inte att betrakta som annat än en braksuccé. Partiet slår igenom över hela landet. I stad och land. Bland fattiga och rika. Vi vet sedan tidigare att partiet i opinionsmätningar har lockat över tio procent. Det som överraskar är att partiet i så stor grad har lyckats mobilisera sina väljare. Det visar att Sverigedemokraternas valmaskin fungerar och att väljarna är hängivna.

Trots framgångarna återstår nu den stora frågan. Kommer de högerextrema och högerpopulistiska grupperna kunna växla ut framgångarna i faktisk påverkan? För att överhuvudtaget kunna få inflytande krävs att partierna lyckas bilda en grupp.

I skrivande stund ser Front National och Nederländska PPV:s planer på att bilda en grupp ut att bli svåra att förverkliga. Samtidigt verkar det som om den enda gruppen med högerpopulistiska partier, EFD, rasar samman. Med största sannolikhet kommer Sverigedemokraterna bli en av jokrarna i leken när förhandlingarna drar igång. Då återstår att se om extremhögerns segervrål som nu ekar över Europa kan omvandlas till reellt politiskt inflytande.