Ort efter ort vänder Åkesson ryggen

Publicerad 2014-05-16 17:05

Bildspelet är från ryggvändar-protesterna i Eskilstuna när Jimmie Åkesson var där för att tala den 8 maj.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fortsätter sin EU-valsturne och på många platser möts han av ryggvändar-protester. "Vi vänder rasismen ryggen" är budskapet runt om i Sverige. På fredagen protesterade tusentals mot Åkesson i Gävle.

Minst 1000 personer hade samlat i Gävle på fredagen för att protestera mot Jimmie Åkesson som var i staden som ett led i sin EU-valskampanj. De flesta av dem som samlats deltog i en tyst manifestation mot Sverigedemokraternas partiledare och vände honom ryggen.

– För mig är det självklart att stå här och visa hur viktigt det här är. Alla ska få gå här på gatorna och känna sig välkomna. Jag ogillar hur Sverigedemokraterna ser på människors lika värde, etnicitet och människors rätt att vara här i Sverige, säger Hanna John Parto, som deltog i protesten till Gefle Dagblad. Liknande protester genomfördes i Bollnäs och Sandviken.

Expo Idag har tidigare uppmärksammat många av de tysta protesterna mot Sverigedemokraterna och dess politik. Förra fredagen skrev Expo Idag om hur lokalbor vänt Åkesson ryggen i Eskilstuna, Södertälje, Strängnäs och Arboga. Tidigare hade Åkesson mötts av de tysta protesterna i Jönköping, Nässjö och Karlskrona. Då sa Belma Puskar i det antirasistiska initiativet Tillsammans Karlskrona om protesten:

– Det är helt fantastiskt att detta får spridning. Vårt budskap är att vi vill ha ett samhälle där vi lever tillsammans och alla lever på lika villkor. Det är därför vi motsätter oss Åkessons politik.

Spridning har det fått. Förra lördagen vände flera hundra ryggen till Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i Borlänge. Under veckan har sverigedemokrater under sin EU-valsturne mötts av samma typ av manifestation i Mölndal, Kungälv, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Säffle och Karlstad. Även lokalbor i Malung, Mora, Leksand, Ljungskile, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hässleholm och Värnamo har vänt rasismen ryggen.

Uppdatering: På fredagen genomfördes även ryggvändar-protester i Söderhamn och Hudiksvall.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här