SD riksdagsman "Det pågår ett befolkningsutbyte" | Expo.se

SD riksdagsman "Det pågår ett befolkningsutbyte"

Publicerad 2014-05-08 14:34

Thoralf Alfsson (SD) skriver på sin blogg att det pågår ett "befolkningsutbyte" i Kalmar län. En retorik som är vanlig i den rasideologiska miljön. (Foto: Expo)

”Jag blir väldigt bekymrad” skriver Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson,om vad han menar är ett ”befolkningsutbyte” i Kalmar län. Alfsson pekar ut personer med utländsk bakgrunds barnafödande som anledning till oro.

”Det befolkningsutbyte som pågår i Kalmar län innebär att 1000 svenskar försvinner bort varje år och in kommer 1000 personer med utländsk bakgrund.”, skriver Thoralf Alfsson på sin blogg som Inte rasist, men var först med att uppmärksamma.

Thoralf Alfsson skriver att Kalmar är en avfolkningsbygd och han menar att huvudproblemet är att personer ”med svensk bakgrund flyttar ut” och personer med ”utländsk bakgrund” flyttar in. Något annat som bekymrar Alfsson är att människor med ”utländsk bakgrund” föder barn.

”Alltså det stiger med ca 1 000 personer/år. Detta sker genom en stor inflyttning men även genom barnaföddande”, skriver Alfsson i sitt påstående om att personer med utländsk bakgrund blir fler i Kalmar län.

Att tala om ett pågående ”folkutbyte” är vanligt i högerextrem propaganda. Begreppet används flitigt av rasideologiska grupper, men har även lyfts fram av sverigedemokrater.

I oktober 2013 skrev Kent Ekeroth på Twitter ”folkutbytet” fortsätter och hänvisade till en högerextrem blogg. Även den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat har publicerat artiklar om ett så kallat ”folkutbyte”. I en krönika kommenterade Niklas Orrenius Kent Ekeroths användande av termen.

”Att varna för ett ’folkutbyte’ är rasistiskt. Det är att värdera barn olika beroende på deras ursprung”, skrev han i Dagens Nyheter 2014.

Thoralf Alfsson avslutar sitt blogginlägg med:

”Några kommuner har hållit emot in i det längsta men under de senaste åren är även Borgholm, Torsås och Mörbylånga börjat med ett befolkningsutbytet!”.

Thoralf Alfsson har tidigare uppmärksammats för rasistiska blogginlägg. Han har påstått att somalier föder barn för att ”utnyttja bidragssystemet” och hävdat att de som kommer till Sverige finansierar terror i Somalia. Han har även ställt sig bakom polisens registrering av romer. 2013 skrev han att han är islamofob.

”Jag är islamofob och jag kan överhuvudtaget inte förstå att någon med kristen uppväxt kan vara något annat än islamofob.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons