Chefredaktör fängslas för uppvigling och hets

Publicerad 2014-06-16 15:18

Nazisten Fredrik Vejdeland döms till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp på 25 punkter och uppvigling på två. Vejdeland är ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens nätsajt.

Fredrik Vejdeland dömdes på fredagen för hets mot folkgrupp och uppvigling av Örebro tingsrätt på grund av flera kommentarer i anslutning till artiklar som publicerats på Svenska motståndsrörelsens nätsajt. Bakom anmälan stod den ideella föreningen Juridikfronten. Vejdeland har varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens sajt sedan 2012.

Kommentarer som Vejdeland dömdes för innefattar hets mot judar, romer och homosexuella. Han dömdes också för kommentarer som bland annat uppmanar till våld och hot och till att aktivister i Svenska motståndsrörelsen ska beväpna sig.

Vejdeland dömdes även för hyllningar till Adolf Hitler i anslutning till en artikel med rubriken ”Adolf Hitler 120 år”. Vejdeland bestred i tingsrätten att kommentarerna utgjorde hets mot folkgrupp. Han menar att det är ”lika naturligt att nationalsocialister hyllar Adolf Hitler som att marxister hyllar Karl Marx”.

Tingsrätten konstaterade dock att Adolf Hitler var tredje rikets ”frontfigur som allmänt förknippas med judehat, judeutrotning, och eliminerande av personer och grupper av personer som ansågs på något sätt inte passa in i det nazistiska riket”. Att hylla Hitler är att uttrycka missaktning mot bland andra folkgruppen judar, skriver tingsrätten.

Vejdeland dömdes även för flera kommentarer om ”ZOG” s,om syftar till en påstådd judisk världskonspiration som går ut på att judar i hemlighet styr världen. Tingsrätten skriver att ZOG i de aktuella kommentarerna är en omskrivning av den judiska staten Israel och det judiska folket.

” ’Död åt ZOG’ utgör därmed ett sådant hot och missaktning mot det judiska folket att åtalat tryckfrihetsbrott är styrkt”, skriver tingsrätten i domen.

Örebro tingsrätt dömde Vejdeland till fängelse i fyra månader. Domen är den andra mot Vejdeland på kort tid. Tidigare i år fastställde hovrätten en villkorlig dom mot honom för hets mot folkgrupp, också den kopplat till hans uppdrag som ansvarig utgivare. Även 2006 dömdes Vejdeland för hets mot folkgrupp.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.