Folkfest för gemenskap på nationaldagen

Publicerad 2014-06-05 18:00

På nationaldagen den 6 juni kallar antirasister runt om i landet till folkfest för sammanhållning. På minst 15 orter i landet anordnas aktiviteter för att föra samman människor. Bakom arrangemangen står flera lokala antirasistiska grupper anslutna till Tillsammansskapet.

Falköping är en av flera orter där Nationaldagen kommer att firas genom att anordna mötesplatser. Där kommer det under morgondagen att sättas upp ett tält på Plantis i centrala staden.

– Det är en park i Falköping där kommunen årligen uppmärksammar Nationaldagen och olika föreningar och partier samlas. Vi är med där med ett silltält. I tältet har vi filtar och möbler för skapa en mötesplats. Alla är välkomna för en fika och att umgås, säger Kristine Engström i det lokala antirasistiska initiativet Falköping Friendship.

Kristine Engström säger att hela syftet med deras närvaro är att skapa gemenskap. Även förra året uppmärksammade Falköping Friendship nationaldagen. Under fredagen kommer de även att samla in pengar.

– Insamlingen är till de rumänska romerna som tigger. De behöver mat, pengar och kläder, säger hon.

På flera orter i landet kommer nationaldagen att uppmärksammas på ett liknande sätt. I Västerås, Kristinehamn, Luleå, Eslöv, Södertälje, Frillesås, Lund, Mora, Halmstad, Piteå, Vetlanda, Eskilstuna, Burlöv och Nässjö planerar antirasister anslutna till Tillsammansskapet att sluta upp för gemenskap för alla, utom rasismen.

Tillsammansskapet är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för att motverka rasism och kämpa för sammanhållning i lokalsamhället.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.