Hård kritik mot UKIP efter allians med SD | Expo.se

Hård kritik mot UKIP efter allians med SD

Publicerad 2014-06-19 15:56

UKIP:s partiledare Nigel Farage får kritik för samarbete med Sverigedemokraterna. (Foto: Expo)

Efter att Sverigedemokraterna och UKIP gått ut med att de bildar en EU-grupp tillsammans har brittiska medier granskat Sverigedemokraterna. Grova rasistiska uttalanden från SD-politiker och partiets förflutna lyfts fram.

På onsdagen meddelades att Sverigedemokraterna kommer att ingå i gruppen EFD i Europaparlamentet med det engelska UKIP och italienska Beppe Grillos parti, Femstjärnan. I Gruppen ingår även litauiska nationalkonservativa Ordning och Rättvisa, tjeckiska Svobodni, lettiska ZZS och en enskild ledamot som lämnat franska Front National.

I England har UKIP:s val av allierade skapat uppmärksamhet och då är det framför allt samarbetet med Sverigedemokraterna medierna reagerat på. De brittiska läsarna får ta del av sverigedemokraters rasistiska uttalanden och partiets historia. Den engelska tidningen The Guardian skriver att UKIP allierar sig med högerextremister och lyfter fram att det i Sverigedemokraternas första styrelse satt flera personer med bakgrund inom nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen. Tidningen rapporterar också om att det i Sverigedemokraternas barndom var vanligt med nazistuniformer på partimöten.

Även händelser som inträffat mer nyligen rapporterar Guardian om. Ett exempel är den så kallade järnrörsskandalen partitoppar beväpnat sig med järnrör i centrala Stockholm. Den engelska tidningen Politics rapporterar om Marie Stensby, tidigare suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, som på en hatsajt skrev att hon hoppas att ensamkommande flyktingbarn ”svälter sig själva till döds.”
En brittisk liberaldemokrat säger till Guardian att UKIP hänger i Europaparlamentet med ”drägget från extremhögern”.

UKIP:s partiledare Nigel Farage bedyrar för den engelska pressen att han försäkrat sig om att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren ”distanserat sig från sitt partis extrema förflutna”.

De två har undertecknat ett brev med rubriken ”Vi erkänner och lär oss av våra misstag”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons