Lugnt när nazister höll möte

Publicerad 2014-06-28 21:29

Svenskarnas parti med ett fåtal anhängare höll tal på Alemdalens stora scen dagen innan politikerveckan. Det är första gången nazister talar där. (Foto: Expo)

Flera hundra protesterade på lördagen när Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson höll tal i Almedalen i Visby. Istället för nazistmötet kom manifestationer mot nazism att dominera dagen på Gotland.

Svenskarnas parti har i flera månader planerat sin närvaro i Almedalen inför politikerveckan. Trots det lyckades de enbart samla ett 20-tal aktivister. När partiledaren Stefan Jacobsson på lördagskvällen höll tal protesterade flera hundra personer mot nazism. Redan inför hans tal hade kyrkklockorna klämtat för att varna för nazism och för att ta ställning för mångfald.

Trots att Stefan Jacobsson och Svenskarnas parti fått tillstånd att hålla tal och torgmöten i Almedalen, menade han att yttrandefriheten och mötesfriheten i Sverige är hotad. Detta ämne skulle uppta en stor del av hans tal.

Svenskarnas partis manifestation på Almedalen gick i huvudsak lugnt till. Polisen gjorde under kvällen ett par ingripanden. Det är oklart om någon gripits eller om polisen enbart omhändertagit personer, rapporterar SVT.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.