Rasistiskt motiv bakom barnmisshandel

Publicerad 2014-06-03 15:27

På måndagskvällen misshandlades en tio-årig flicka. Enligt polisen låg rasistiska motiv bakom misshandeln och brottet rubriceras som misshandel och hets mot folkgrupp.

Den tio-åriga flickan lekte tillsammans med sina vänner på en skolgård i Linköping när en man som uppges vara i 20 till 30 års åldern attackerade henne. Under misshandeln ska han även ha använt sig av rasistiska och nedsättande tillmälen, samt uttalat sig rasistiskt mot flickans kamrater.

Polisen uppger att det under anmälan kom fram att mannen attackerat flickan på grund av hennes etniska ursprung. Och hennes hudfärg.

- Gärningsmannen riktade afrofobiska glåpord mot flickan. Han ska även ha uttalat sig rasistiskt mot flickans kamrater som är sex respektive åtta år gamla, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik till Expo Idag.

Polisen fick under natten några tips, men ingenting som har lett till något avgörande för utredningen. De söker efter en man i 20 till 30 års åldern, 175 till 185 cm lång. Han var klädd i vit t-shirt och blå shorts. Samt hade sällskap av en pojke i 10 till 12 års åldern.

- Vi hoppas på att signalementet sprids så att vi så snart som möjligt kan få tag på gärningsmannen, säger Thomas Agnevik.

Polisen rubricerar händelsen som misshandel och flera fall av hets mot folkgrupp för okvädingsorden som riktats mot barnen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.