Wilders och Le Pen misslyckas bilda EU-grupp | Expo.se

Wilders och Le Pen misslyckas bilda EU-grupp

Publicerad 2014-06-24 10:40

Marine Le Pen i franska Front National och Geert Wilders har misslyckats att bilda EU-grupp. (Foto: Frederic Maigrot)

Nederländska Geert Wilders och franska Front National har tvingats meddela att de misslyckats med att bilda en EU-grupp. Anledningen till misslyckandet är bland annat att SD valde att sitta med engelska UKIP och att Wilders tackat nej till samarbete med polska Nya Högerkongressen (KNP).

Geert Wilders och Front National reste runt inför EU-valet och förde kontakter med närstående partier, bland annat Sverigedemokraterna. Målet var att få ihop tillräckligt med partier och Europaparlamentariker för bilda EU-gruppen Europeiska Alliansen för Frihet. Efter ett succéval för Front National i Frankrike som gav dem 24 mandat i EU-parlamentet har arbetet för att bilda grupp fortsatt. Ett stort bakslag kom när Sverigedemokraterna, som haft samarbete med Front National, beslutade sig att ingå i en grupp utan Wilders och Front National. Nu när Geert Wilders meddelat att han inte kan samarbeta med polska Nya Högerkongressen gick planerna fullständigt i kras. Wilders menar att det vore att gå för långt att samarbeta med partiet, som bland annat kritiserats för antisemitism. Högerkongressens ledare Korwin-Mikke har även uttalat sig mot kvinnors rösträtt och driver frågan om begränsning av aborträtten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons