SD-kandidater med band till nazism utreds

Publicerad 2014-07-02 13:08

Sverigedemokrater inleder uteslutningsärenden mot samtliga personer som Expo tillsammans med Expressen avslöjat har band till vit makt-miljön. Kandidaten Bengt-Göran Rudbring har redan plockats bort från partiets kandidatlista.

I tisdags avslöjade Expo tillsammans med Expressen flera sverigedemokratiska kandidater med kopplingar till vit makt-miljön. Det handlar om politiker som deltagit i nazistmarscher, varit medlemmar i Nationaldemokraterna och beställt från nazistiska skivbolag. Efter avslöjandet har Sverigedemokraterna meddelat att samtliga kandidater som granskats kommer att utredas.

- Vi har en kandidatkommitté som kommer ta en titt på de här personerna. Om man uttrycker extrema åsikter kommer man att bli föremål för någon form av disciplinåtgärd, säger partiledare, Jimmie Åkesson till Expressen.

Bengt-Göran Rudbring som kandiderade för Sverigedemokraterna i Hässleholm hade på 70-talet medlemskap i nazistiska Nordiska rikspartiet. Martin Kinnunen som är Sverigedemokraternas pressansvarige uppger att Rudbring inte varit öppen med sitt förflutna och att han därför plockats bort från partiets kandidatlista i Hässleholm.

En annan som Sverigedemokraterna reagerat speciellt på är Thomas Johnsson, kandidat för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Han ska ha dolt sitt tidigare medlemskap i Nationalsocialistisk front 2003 för partiet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.