Visste inte att de stod på SD-lista

Publicerad 2014-07-22 12:34

Sverigedemokraternas förstanamn i Gävle, Roger Hedlund, vill inte kommentera Arbetarbladets granskning. (Foto: Expo)

Sverigedemokraterna i Gävle stoltserar med en lista på 100 valbara namn till kommunfullmäktige. En granskning som Arbetarbladet gjort visar att flera inte visste att de stod på listan och att andra inte är skrivna i kommunen och därmed inte valbara.

Av de 100 kandidaterna har Arbetarbladet varit i kontakt med 55. Av dem ställer inte sex upp i valet och fyra visste inte att de var med på listan. Fem personer är inte folkbokförda i kommunen, och kan därmed inte bli valda om de inte flyttar till Gävle kommun innan valet. Endast 42 personer, tre av fyra, har vi fått bekräftade att de faktiskt ställer upp.

Partiets första namn på kommunlistan, Roger Hedlund, säger till Arbetarbladet att han inte vill kommuntera uppgifter som han menar är obekräftade. Han tillägger att han inte ser det som ett problem att personer är med på listan som inte är folkbokförda i Gävle kommun, och inte heller att personer har uppgett att de inte kandiderar.

– Mellan att listan sätts och valdagen kan man både flytta in och ut ur kommunen, säger han till Arbetarbladet.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!