SD lockar färre kandidater

Publicerad 2014-08-15 09:11

När Jimmie Åkesson firade partiets 25-års jubileum 2013 betonade han vikten av att Sverigedemokraterna hittar tusentals nya kandidater till valet 2014. En månad före valet har partiet färre kandidater än inför valet 2010. (Foto Expo)

(2014-08-15) En månad innan valet har Sverigedemokraterna färre kandidater än det hade till kommunvalet 2010. Det trots att partiet ställer upp i fler kommuner och förväntas få ökat väljarstöd.

Kandidater till kommunvalet 2014

  • Socialdemokraterna 13 426
  • Moderaterna 8 210
  • Centerpartiet 6 234
  • Folkpartiet 4 999
  • Kristdemokraterna 4 276
  • Vänsterpartiet 4 461
  • Miljöpartiet 3 758
  • Sverigedemokraterna 1 982
    Källa: Valmyndigheten
 

Expo Idag har i veckan rapporterat om att Sverigedemokraterna den nuvarande mandatperioden förlorat kontrollen över vart fjärde kommunalt mandat. 147 av mandaten har antingen tillfallit politiska vildar eller står som tomma stolar. En situation som kan upprepa sig nästa mandatperiod. I kommunvalet 2014, där Sverigedemokraterna förväntas få ökat väljarstöd och fler kommunala mandat, ställer partiet i dagsläget upp med färre kandidater.

I valet 2010 ställde totalt 2032 kandidater upp för Sverigedemokraterna i 236 av landets 290 kommuner, enligt Valmyndigheten. Idag, med bara en månad kvar till valet, har partiet bara 1982 kandidater, samtidigt som det ställer upp i 256 kommuner. Sverigedemokraterna har alltså lyckats locka färre kandidater till årets val, samtidigt har partiet storsatsat och anställt riksombudsmän för att rekrytera kandidater. På partiets 25-års jubileum 2013 lyfte Jimmie Åkesson frågan om kandidater och gav det högsta prioritet.

– Det är bara ett år till att vi ska börja sätta listor och då måste det här som Björn (Söder Red.anm) tog upp med kandidatrekrytering vara löst, sa han och fortsatte.
– Vi kommer behöva tusentals nya politiker för att fylla platserna runt om i landet. Inte bara i kommunfullmäktige församlingar och landstingsfullmäktige utan också i facknämnder i princip varenda kommun i landet.

Partisekreterare Björn Söder hade innan Åkessons uppmaning påtalat samma problem med tomma stolar.

– Som jag sa inledningsvis så har vi problem med tomma stolar. Det fanns en enorm efterfrågan på vår politik och vi kunde inte leva upp till den efterfrågan och leverera kandidater till att företräda vår politik och det måste vi så klart försöka åtgärda, sa Söder.

Expo Idag har sökt Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund och Martin Kinnunen, båda har avböjt att svara på frågor.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!