Småpartierna i skuggan av SD | Expo.se

Småpartierna i skuggan av SD

Publicerad 2014-08-20 14:14

I SD:s skugga. Från vänster Carl P Herslow, partiledare Skånepartiet, Harry Franzén, Skånepartiet, Thord Lindblom, SPI Välfärden. (Foto Expo)

(2014-08-20) Sverigedemokraterna har gott om konkurrenter när det handlar om att locka väljarna som är emot flyktingmottagande. Runt om i landet finns ett antal småpartier som profilerar sig mot flyktingmottagande och islam.

– Våra chanser är betydande, säger Carl P Herslow kort.

Carl P Herslow har nyss avslutat en av sina närradiosändningar när Expo Idag pratar med honom. Sedan Skånepartiet åkte ur Malmös kommunfullmäktige 2006 har partiets radiosändningar blivit än viktigare. Partiledaren Carl P Herslow som under mer än två decennier satt i kommunfullmäktige och som under en mandatperiod även satt i Skånes regionfullmäktige är trots kräftgången de senaste åren ändå hoppfull.

– I år ställer vi bara upp i kommunvalet i Malmö och i regionvalet, förklarar han.

Herslow har flyttat både sig själv och närradioverksamheten till grannkommunen Svedala. Men han hävdar att han ska flytta tillbaka till Malmö i september lagom till valet. På Skånepartiets regionlista finns även den välkände entreprenören Harry Franzén från Röstånga i norra Skåne. Franzén som tidigare var partiledare för Centrumdemokraterna har efter att valalliansen Skånes Väl föll samman, där flera av de skånska lokalpartierna anslöt sig till Sverigedemokraterna, kamperat med Herslows skåneparti vars viktigaste krav i valet är att Skåne ska bli självständigt, stoppa invandringen och förbjuda islam. Partiet menar i sin valplattform att regionvalet i Skåne bör ses som en folkomröstning om invandringen och huruvida Skåne ska bli självständigt.

Ett annat parti som genom åren har profilerat sig mot invandringen och flyktingmottagande är SPI Välfärden. Under namnet Sveriges Pensionärers Intresseparti och med åklagaren Brynolf Wendt, känd som expert från TV3:s ”Efterlyst”, blev partiet det största utanför riksdagen i valet 1998. Då var en av parollerna ”Stoppa invandringen – satsa på pensionärerna”. I valet 2002 valde en ny partiledning att tona ner retoriken mot invandringen.

I samma val fick Sverigedemokraterna sitt första stora genombrott och blev det största utanför riksdagen. Konflikter utbröt och i valet 2006 försökte SPI återigen profilera sig mot invandringen utan någon större framgång. Efter en uppsjö av interna konflikter är partinamnet nu SPI Välfärden.

En som har lockats av SPI Välfärden är Thord Lindblom. Lindblom fick efter valet 2006 uppmärksamhet när han ledde Sverigedemokraterna i Landskrona då partiet fick 22 procent i kommunvalet. Men ganska tätt inpå framgångarna knakade det i fogarna i SD-Landskrona. 2007 avsattes Lindblom från bland annat ordförandeposten i lokalavdelningen.

– Om det finns ett ”De fyras gäng” som styr Sverigedemokraterna nationellt så är det ”De tvås gäng” som tog över och styr i Landskrona, säger Lindblom på telefon från sin husvagnssemester i Tyskland.

Lindblom syftar på Carina Herrstedt, idag riksdagsledamot och andre vice ordförande i Sverigedemokraterna och Stefan Olsson som tog över rollen som SD:s starke man i Landskrona.

– De sysslar med diskriminering och vänder ryggen åt alla som inte tycker som dem, menar Lindblom som trivs i sitt nya parti där det inte bara är fokus på invandringen.

SPI Välfärden i Landskrona har flera tidigare sverigedemokrater på sin lista. Erling Hansen, tidigare kommunfullmäktigeledamot från grannkommunen Kävlinge, kandiderar för partiet och även Jan-Åke Sajewicz som tidigare representerat Sverigedemokraterna i Bjuv.

Lindblom är noga med att påpeka att SPI Välfärden framförallt prioriterar äldrefrågor och även ungdomar. Men när det gäller den svenska migrationspolitiken har han en klar uppfattning.

– Sverige måste förhandla så att fler europeiska länder drar ett större lass. Vi kan inte ta emot alla, säger han.

Och Landskrona kan inte ta emot fler flyktingar, menar Lindblom, som har en idé om vart flyktingar och invandrare kan ta vägen.

– Här finns inga jobb. Dom får flytta till Norrland. Där finns det plats och jobb, säger han.

Nu hoppas Thord Lindblom på en comeback i kommunpolitiken genom sitt nya parti. Men relationen till SPI har inte alltid varit den bästa. När Lindblom representerade Sverigedemokraterna i fullmäktige mandatperioden 2002 till 2006 anklagade SPI som även dem satt i kommunfullmäktige honom för att kopiera partiets tidigare motioner.

- Vi har diskuterat det där och ser framåt. Jag blev välkomnad med stora famnen, hävdar Thord Lindblom.

På lokalnivå har flera andra partier fått påhälsning av tidigare sverigedemokrater. Uddevallapartiet har bland annat Reine Johansson, som suttit i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen för Sverigedemokraterna, som en av sina kandidater. Efter bråk med i den lokala SD-avdelningen gick Johansson först över till Framstegspartiet där han under kort period satt i partistyrelsen. Nu är det Uddevallapartiet som gäller.

I Kungsbacka har det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna Michael Andersson på sin lista. Andersson har suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse under många år och representerade partiet i grannkommunen Mölndals kommunfullmäktige från valet 2002 fram tills att han lämnade kommunen. Kungsbackaborna bildades inför valet 2006 av det tidigare moderata kommunalrådet Roger Larsson som kritiserats för bland annat antisemitiska uttalanden. Kungsbackaborna har flera gånger motsatt sig att kommunen ska ta emot flyktingar. Det lokala partiets tillskott har vid upprepade tillfällen kritiserat Sverigedemokraternas nuvarande ledning.

Men det är ett inte bara gamla bittra fiender och avhoppare som ser ut att konkurrera med Sverigedemokraterna. I skånska Sjöbo försöker Sjöbopartiet få en ny vår. Partiet som styrde kommunen under flera mandatperioder hoppas att återigen få till det stopp av flyktingmottagandet som kom till stånd efter en uppmärksammad folkomröstning 1988.

I Linköping kandiderar ett nytt parti som driver en fråga som ligger i linje med Sverigedemokraterna. Artonårige Karl M. Boman vill med partiet Spirtvs Neronis stoppa det partiet kallar för ”det organiserade tiggeriet” i kommunen. I retoriken på partiets hemsida riktas udden tydligt mot människor från Östeuropa.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons