Svensk högerextremist utvisas från Norge

Publicerad 2014-08-28 12:40

Ledaren för antimuslimska Swedish Defence League, Kamil Ryba som uppmärksammats i Sverige efter att han hotat GT:s redaktion utvisas ur Norge. (Foto Expo)

Ledaren för Swedish Defence League Kamil Ryba utvisas från Norge. Motiveringen är att Ryba dömts i landet för fyllekörning och för att han försökte skalla en polis i samband med att Rybas promillehalt skulle kontrolleras.

Kamil Ryba leder den avsomnade antimuslimska organisationen Swedish Defence Leauge, SDL, som främst består av anhängare på Facebook. Det var i april i år som Kamil Ryba dömdes till 30 dagars fängelse för fyllekörning och för att ha försökt skalla den polis som skulle kontrollera hans promillehalt, rapporterar den norska antirasistiska organisationen Vepsen. Den 6 augusti fick Kamil Ryba en förhandsvarning om att han kommer att utvisas från Norge av polis.

Ryba uppmärksammades i Sverige när han vid två tillfällen hotade GT:s redaktion i Göteborg. Ett av hoten tolkades som ett bombhot och medförde att redaktionen tvingades utrymmas. Ryba dömdes till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Rubriceringen innebär att det ska ha förekommit ett olaga hot med avsikten att påverka den fria åsiktsbildningen och att yttrandefriheten satts i fara.

Senast SDL hade en offentlig aktivitet var i Malmö i mars 2013, då samlade organisationen ett 20-tal anhängare och möttes av tusentals motdemonstranter.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.