Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Front National invald i övre kammaren

Publicerad 2014-09-29 11:25

Front National vinner två mandat i det franska parlamentets övre kammare. Front Nationals ledare Marine Le Pen kallar resultatet "en historisk seger".

För första gången har Front National vunnit platser i det franska parlamentets övre kammare. ”Det är en historisk seger”, säger partiledare Marine Le Pen. Valets förlorare blev Socialistpartiet.

Frankrikes parlament består av en undre kammare och en övre kammare. På söndagen var det val till den övre kammaren där Front National vann två mandat. Halva parlamentet på 348 stolar väljs in var tredje år av regionala politiker och ämbetsmän.

En av Front Nationals kandidater, Stephane Ravier, säger i ett uttalande att partiet nu bara har ”en dörr kvar att öppna” nämligen att vinna presidentvalet 2017, rapporterar The Guardian.

Front National vann 2012 två mandat i parlamentets undre kammare. I mars växte Front National i kommunvalet och fick bland annat en borgmästare i Marseilles sjunde distrikt. I EU-valet blev partiet Frankrikes största med 24.86 procent av rösterna.

Valet blev ett nederlag för Socialistpartiet som sedan 2011 haft majoritet tillsammans med kommunisterna och de Gröna. Istället kan det borgerliga oppositionspartiet UMP tillsammans med centerpartiet få majoritet.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.