Riksdagskandidat för Centern spred judehat | Expo.se

Annons

Riksdagskandidat för Centern spred judehat

Publicerad 2014-09-05 15:44

Centerpartiets riksdagskandidat Dayana Jadarian har publicerat en video med den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke. I videon påstår Duke att judendomen går ut på att hata icke judar. Trots videon kommer inte Centerpartiets distriktsordförande i Sörmland att plocka bort henne från riksdagslistan.

Det antirasistiska sociala medie-projektet ”Judehatet” var först att lyfta fram att Dayana Jadarian spridit en video med David Duke. Duke är en ökänd judehatare och rasideolog som ofta lyfts fram av nazister även i Sverige. I videon som Jadarian delat på Facebook sprider Duke en rad antisemitiska föreställningar. Bland annat att judar styr medier och Hollywood. Judar anklagas också för att få samhällen att tappa sin moral vilket i sin tur leder till att äktenskap brakar samman och könsjukdomar sprids. Jadarian har på Facebook svarat på kritik för sin länkning till Duke, rapporterar Metro.

Hon menar att Duke inte sprider rasism i videon utan att den innehåller ”fakta” och ”det vet alla men många vill förtränga det”. Hon har dock inte svarat Metro vad det är för fakta som hon anser att Duke presenterat.

Centerpartiets distriktsordförande Bo Rundquist uppger till Metro att Dayana Jadarians delning av David Duke-videon diskuterats, men att hon kommer att få stå kvar som riksdagskandidat. Han uppger att Centerpartiet tar avstånd från all form av rasism, men är ändå osäker på om Jadarian kan uteslutas.

– Jag kan inte säga om det här är över gränsen eller inte, säger Rundquist till Metro.

Videon med David Duke ligger fortfarande kvar på Dayana Jadarians Facebooksida.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons