SD backar i skolvalet

Publicerad 2014-09-14 20:19

Skolvalet är ett nederlag för Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand. Ungdomsförbundet hade ambitionen att SD skulle bli Sveriges största parti i skolvalet. Istället backar partiet. (Foto: Expo)

Sverigedemokraterna backar i skolvalet, enligt det preliminära resultatet. Det innebär att Sverigedemokratisk ungdom misslyckats med sin ambition att Sverigedemokraterna ska bli det största partiet i skolvalet.

Enligt de preliminära siffrorna på skolval2014.se får Sverigedemokraterna 12, 20 procent. Förra valet var den siffran 13 procent. Störst är Socialdemokraterna med 25,09 procent. Moderaterna är näst störst med 21,24 procent.

Resultatet måste ses som ett nederlag för Sverigedemokraterna då Sverigedemokratisk ungdoms uppsatta mål var att Sverigedemokraterna skulle bli det största partiet.

I mars 2013 publicerade Sverigedemokraternas ordförande Gustav Kasselstrand en artikel på Newsmill där han beskriver ungdomsförbundet mål. Han satte upp tre mål, bland annat att Sverigedemokraterna ska ha aktiva distrikt över hela landet och vara ”nordens ledande nationalistiska ungdomsförbund” och ”och slutligen – se till att Sverigedemokraterna blir största parti i skolvalet 2014. Med ett starkt ungdomsförbund kan vi fixa det.”, skrev Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

För att slå sitt resultat i förra skolvalet på 13 procent har ungdomsförbundet gjort flera skolbesök. 233 stycken skolbesök, meddelade SDU i ett pressmeddelande i juli, att de genomfört under läsåret 2013 till 2014. De var rekord många, enligt förbundet. Året dessförinnan genomförde SDU 77 skolbesök.

I riksdagsvalet ser Sverigedemokraterna ut att gå framåt, enligt SVT:s valundersökning har partiet 10,5 procent. Om resultatet skulle stå sig innebär det att Sverigedemokraterna behåller sin position som vågmästare.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här