Städade med naziarmbindel får vara kvar i SD | Expo.se

Städade med naziarmbindel får vara kvar i SD

Publicerad 2014-09-09 17:53

Sverigedemokraten Catharina Strandkvist avsade sig sin kandidatur i valet efter att Expo avslöjade henne på nazibild. Men hon får vara kvar som medlem.

Sverigedemokraterna har meddelat att flera politiker som den senaste tiden uppmärksammats för rasism har avsagt sig sin kandidatur i valet. Flera av dem är ändå kvar som medlemmar.

Tidigare SD-skandaler

  • Läs om SD:s tidigare skandaler i Expos vitbok om Sverigedemokraternas:

Partiets toppnamn i Halmstad, Catharina Strandkvist som i samband med en fest 2012 fotades med en hakkorsarmbindel runt ena armen har avsagt sig sin kandidatur i valet. Hon kommer dock inte att uteslutas ur partiet.

– Det fanns ingen anledning att tillsätta någon utredning mot henne eftersom vi kunde konstatera att hennes uppträdande inte hade någon politisk grund. Det var inte en del i någon politisk manifestation, utan dåligt omdöme en kväll för ett par år sedan, säger Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.

På tisdagen meddelade Sverigedemokraterna att Christoffer Dulny, riksdagskandidat och toppnamn i valet i Stockholms lämnar sina uppdrag. Det efter att Expressen och Resarchgruppen hade avslöjat att han skrivit att ”araber har våldsammare gener” och att han hetsat mot romer. Inte heller Dulny utesluts ur Sverigedemokraterna. Han kan även få behålla sin anställning hos partiet.

– Anställningsfrågan tar vi inte med medier, det är en arbetsgivarefråga. Det vi har tagit beslut om är hans uppdrag för partiet. Det finns inga planer på att säga upp hans medlemskap. Det finns inget ärende på honom. När han kom med beskedet att att han lämnar sina uppdrag så lade man utredningen till handlingarna, säger Kinnunen.

Han gör ju väldigt grova uttalanden. Är de förenliga med medlemskapet i Sverigedemokraterna.

– Det är ju så att alla överträdelser får konsekvenser. Men nu föregick Dulny utredningen och då tycker medlemsutskottet att det inte finns anledning att utreda detta närmare, säger Kinnunen.

Flera politiker som Expo Idag uppmärksammat den senaste tiden har utretts av medlemsutskottet, uppger Martin Kinnunen. Det ska också ha fattats beslut om en del av dem.

– Jag vet att medlemsutskottet har behandlat flera av den, men jag kan inte ge dig statusen på dem nu, säger Kinnunen, som lovar att återkomma inom kort.

De som ska ha utretts av Sverigedemokraterna är Henrik Kunni som kandiderar i Edas kommunfullmäktige och som skrev ”Skjut f-nskapet” om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Christian Hendlertz, som på vit makt-forumet Nordisk beskrivit sig som Nationalsocialist och förnekat Förintelsen.

Lars Rosenqvist som kandiderar i Simrishamn hotade jordbruksminister Eskil Erlandsson på Nordisk. På forumet uttryckte han sig även antiziganistiskt och skrev att han inlett en ”jakt på kebabätande missfoster”.

Även Elin Jensen i Hallsberg ska ha behandlats av Sverigedemokraternas medlemsutskott. Hon skrev på Facebook en bön där hon önskade livet ur Mona Sahlin. Inlägget ”gillades” av Sverigedemokraternas ordförande i Örebro, Jonas Millard. Han utreds dock inte.

På tisdagen har Sverigedemokraterna ävenoffentliggjort flera beslut kopplade till Expressens och Resarchgruppens avslöjande om att flera sverigedemokrater spridit rasism på hatsajter.

– I Expressenfallet tillsatte vi en snabbutredning eftersom det kom väldigt många i en klump samtidigt. Det fanns också ett stort intresse och behov av att kommunicera ut de här personerna, säger Kinnunen.

De som fått lämna sina kandidaturer i valet är Thomas Bengtsson som bland annat skrivit att han hatar muslimer och vräkte ur sig grova våldsbejakande och rasistiska kommentarer. Han har lämnat sin kandidatur i Växjö.

Jan Selander från Sundsvall, skrev att ”Reinfeldt kan göra vad som helst har ju afrika blodet i sig” har lämnat. Så också Åke Möller i Västervik som ville skicka ut alla ”zigenare ur landet”.

Roland Gustafsson i Vellinge, Carl Lundblad i Norrköping och Kristina Nåvall i Lyckselse har uppmanats av Sverigedemokraterna att lämna sina uppdrag.

Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand har uttryckt sig syrligt mot sitt moderparti med anledning av att de uppmanat flera medlemmar att avsäga sig sin kandidatur i valet.

”Man måste förstå följande: hyenorna i svensk media blir ALDRIG mätta. De nöjer sig inte förrän de gnager partiet in på bara benen.”, skriver han på Twitter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons