Italiensk stad föreslår separat buss för romer

Publicerad 2014-10-28 08:38

Borgmästaren i den italienska staden Borgaro tycker att den lokala kollektivtrafiken ska ha en separat busstur för romer. Medier gör kopplingar mellan utspelet och apartheidlagarna i Sydafrika.

Det var i slutet av förra veckan som ett förslag om att staden Borgaros ska inrätta en busslinje endast för romer vann gehör. Förslaget lades fram efter att invånare i staden klagat på incidenter, som rån och trakasserier, på en busstur som många romer åker. Busslinjen passerar ett stort romaläger i utkanten av staden. Det separatistiska förslaget fick stöd av stadens borgmästare, Claudio Gambino, som menar att det är en lösning som ”gör att ingen förlorar”.

”Två linjer, en för oss och en för dem … Jag kommer att prata med polischefen om det, det verkar vara den enda lösningen”, kommenterade han förslaget, enligt The Local.

Men det är inte bara borgmästaren som inte ser några problem med förslaget. Den ansvarige för stadens transportråd beskrev planen som ”den bästa lösningen för alla”. En undersökning som den italienska tidningen La Stampa genomförde visade att endast 15 procent av läsarna tyckte att det var en dålig idé.

Samtidigt har kritiska röster höjts. La Stampa kallade förslaget i en ledare för ”apartheid”, rapporterar Mail Online. Även andra medier har gjort den jämförelsen.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.