Misstänktes för hets mot folkgrupp - skyller på diskbråck

Publicerad 2014-10-23 10:35

När en 48 årig man greps för att ha gjort en Hitlerhälsning utanför en krog i Östersund så skyllde han på diskbråck. Han hade inte hyllat Hitler, utan stretchat.

Den var den första lördagen i mars som två poliser åkte förbi 48-åringen som stod utanför en krog i Östersund. När mannen fick syn på polisen så gjorde han en så kallad Hitlerhälsning mot dem. När polisen senare under kvällen grep den misstänkte utanför den lokala korvkiosken kallade han polisen snutjävlar. Han gjorde dessutom motstånd och försökte kränga sig loss.

Under domstolsförhandlingen menade den misstänkte att Hitlerhälsningen byggde på ett missförstånd. I domen går att läsa:

”Han har fel på sin ryggrad vilket har gjort att han bland annat haft problem med diskbråck. Då försöker han att stretcha och sträcka ut handen.”

Domstolen lade ingen vikt vid hans förklaring, men han friades ändå för hets mot folkgrupp då det var oklart om det var några andra än polismännen som hade sett händelsen, han dömdes däremot för våldsamt motstånd till 60 dagsböter.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!