Nazist tog plats i Säter

Publicerad 2014-10-28 13:52

Nazistiska Svenskarnas parti har tagit plats i Säters kommunfullmäktige på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna. (Foto: Expo)

Johan Karlsson i nazistiska Svenskarnas parti fick fyra personröster på Sverigedemokraternas valsedlar i Säter. Det gav honom ett mandat. På måndagskvällens kommunfullmäktigemöte var han på plats. Bland åhörarna var även Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Johan Karlsson lyckats kuppa till sig ett av Sverigedemokraternas mandat i Säter. På måndagen tog han alltså plats när kommunfullmäktige öppnade. Flera partimedlemmar från Svenskarnas parti deltog även som åhörare, bland dem partiledaren Stefan Jacobsson.

Mandatet i Säter är viktigt för Svenskarnas parti efter det misslyckade valet där det inte vann ett enda kommunalt mandat. Det trots att partiet genomförde en massiv satsning på valet och hade gått ut med målsättningen att vinna tio kommunala mandat.

Johan Karlsson i Säter har har varit engagerad i naziströrelsen en längre tid. 2002 var han medlem i Svenskarnas partis föregångare Nationalsocialistisk front och tidigare i år agerade han funktionär på nazistpartiets förstamajdemonstration i Jönköping.

Att nazister kuppar mandat som tillhör Sverigedemokraterna är inget nytt. Förra mandatperioden tog vit makt-veteranen Curt Linusson ett mandat från Sverigedemokraterna i Lidköping. Han representerade då Svenskarnas parti. Under förra mandatperioden anslöt sig även valda sverigedemokrater till Svenskarnas parti, bland annat i Hedemora och Mönsterås.

Nyligen kom en ledande aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen in på ett SD-mandat i Ludvika. Sverigedemokraterna har gått till val med så kallat öppna listor i en rad kommuner, vilket innebär att det är möjligt att på valdagen skriva in namn på deras valsedlar. Detta har möjliggjort för nazister att kuppa mandat, en chanstagning som distriktsordföranden i Dalarna/Västmanland varit väl medveten om.

– Det är väl alla som använder öppna listor, säger Nordahl till SVT.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.