Nick Griffin utesluten ur British National Party | Expo.se

Annons

Nick Griffin utesluten ur British National Party

Publicerad 2014-10-06 10:35

Nick Griffin tidigare ledare för British National party utesluts efter internastrider. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto Expo)

Nick Griffin förlorade nyligen partiledareposten för högerextrema British National party. Nu har han uteslutits ur partiet. Han anklagas för splittring och för att ha läckt uppgifter om partikollegor till pressen.

British National party, BNP, har mött bakslag efter bakslag de senaste åren. Efter EU-valet förlorade det sin plattform i Europaparlamentet där Nick Griffin suttit som ledamot. 2013 blev det brittiska kommunvalet ett katastrofval för British National party.

I juli i år tvingades Nick Griffin efter 15 år att lämna ordförandeposten. Han ersattes av Adam Walker som uppmärksammats i brittiska medier för att han tidigare i år stängdes av på livstid från att arbeta som lärare. Avstängningen kom efter att Walker fått en villkorlig fängelsedom för att muntligt ha skymfat tre skolpojkar, jagat dem med sin bil och skurit sönder däcken på deras cyklar.

British National Party anklagar Griffin för att han i egenskap av hedersordförande skapat osämja för att på så sätt splittra partiet i olika fraktioner. Han anklagas även för att ha hotat partimedlemmar. Griffin påstås dessutom ha sammanställt ”rapporter” med lögner om partiets ekonomi och om ”nyckelfigurer i partiet”. Dessa ”rapporter” ska Griffin sedan ha sett till att de ”läckt ut”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons